PREKO IZBORA DO PUNE INTEGRACIJE
26/11/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 26. Novembra -  Kosovska predsednica Atifete Jahjaga pozvala je građane Kosova, posebno Srbe sa severa, da učestvuju u drugom krugu lokalnih izbora 1. decembra jer svojim glasovima doprinose svom uključivanju u procese razvoja zemlje, što podrazumeva i njihovu punu integraciju i opredeljenje da zajedno grade
budućnost u pravcu evropskih integracija. 
Predsednica Jahjaga je u intervjuu za agenciju Beta ocenila da je Kosovo ušlo u fazu političke stabilnosti, uz demokratska kretanja značajna za zemlju. 
"Uspeli smo da uspostavimo normalne odnose između naših građana različitih nacionalnih zajednica i radimo na izgradnji poverenja s našim građanima na severu zemlje. Mi smo izborima od 3. Novembra dokazali političku zrelost, visoku demokratsku kulturu i dobru organizaciju izbora. Očekujemo da i druga runda izbora bude na istom demokratskom nivou kao pre tri nedelje, i ne vidim nikakvu pretnju stabilnosti zemlje", kazala je Jahjaga ocenjujući aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu. 
Ona je ocenila da su mehanizmi bezbednosti tokom izbora dobro zajednički delovali i dokazali visoku koordinaciju, što potvrđuje  opredelenje za izgradnju demokratskog društva i države. Predsednica Jahjaga je dodala da su lokalni izbori prošli dobro i bez problema, uz veliko učešće, što je bio i njihov cilj, s obzirom da su prvi put organizovani na celoj teritoriji Kosova istovremeno I prema kosovskim zakonima. 
"Uprkos činjenici da je ceo izborni proces bio na demokratskom nivou, uz zadovoljavajuće učešće građana, i iznad svega s dobrim odzivom građana Srba na izborima, videli smo i incidente, posebno u severnom delu Mitrovice", kazala je Jahjaga. 
Ona ocenjuje da su Srbi, građani Kosova, i na severu i na jugu, pokazali da žele da žive i da se integrišu u institucije Republike Kosovo i da budu deo opšteg razvoja zemlje. 
"Incidenti u glasačkim centrima na severu Mitrovice ne mogu da pokvare opšti utisak o slobodnim i demokratskim izborima... Naši građani srpske nacionalnosti su uplašeni, bili su izloženi pretnjama i ometani da slobodno glasaju 3. novembra. Ustavno je pravo svakog građanina da bira i da bude biran. Jedan niihov deo je ometan u tome i pravda je ta koja će reći poslednju reč. Niko ne može biti amnestiran", rekla je Jahjaga. 
"Mi razumemo da duži vremenski period, posebno na severu, naše isntitucije nisu bile prisutne. Da budemo iskreni, poverenje naših građana srpske nacionalnosti je poljuljano i institucije Kosova su te koje treba da pomognu da se oni uključe u društvo na Kosovu. Naravno, i Srbija treba da radi svoj posao, odustajući od finansiranja ilegalnih struktura, što podrazumeva njihovo potpuno rasformiranje i integraciju naših građana, kao i puno ostvarivanje Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa", zaključila je kosovska predsednica. 
Atifete Jahjaga ocenila je da je sporazum koji 19. aprila postignut u Briselu najveće dostignuće u dijalogu Kosova i Srbije i da neizbežno otvara put za rešavanje svih međusobnih pitanja i ka integraciji u Evropu. 
"Sporazum ima smisla samo kada se u celosti sprovodi, svaka tačka I svaki njen deo. Mi želimo da se ostvarivanje sporazuma nadgleda od strane EU i SAD kao posrednika, jer smatramo da će to pomoći obema stranama da budu odgovorne u ostvarivanju onoga za šta su se saglasili", rekla Jahjaga u intervjuu za agenciju Beta.
Ona je dodala da put i Kosova i Srbije ka učlanjenju u EU vodi samo kroz punu normalizaciju međusobnih odnosa. 
"Želim reći da budućnost naših građana ne sme biti talac nespremnosti i nesposobnosti da se otvore putevi ka evropskim integracijama i da se prihvati realnost, koju priznaje najveći deo sveta", rekla je predsednica Kosova.
Povodom pitanja u javnosti da li Briselski sporazum predstavlja korak napred u rešavanju međusobnih problema ili povratak Srbije na Kosovo, Jahjaga je rekla da on još više približava Kosovo i Srbiju sa Evropskom unijom, kao dve suverene i nezavisne države, dobre susede koji žele da žive u miru i napretku. 
"Ponavljam, Kosovo je realnost u Evropi i ta je realnost priznata od više od 100 država, čak i od dela značajnih međunarodnih finansijskih mehanizama i svakako ima otvoren put prema EU, kao i sve druge zemlje jugoistočne Evrope", rekla je Jahjaga. 
Ona je, međutim, ocenila da EU nije mesto gde se rešavaju problemi među susedima i istakla da Kosovo i Srbije treba da reše svoje probleme pre učlanjenja u EU kao dve nezavisne zemlje i da priznaju postojanje jedne druge. 
"Da budem jasna, Kosovo neće vladati ni mad kim i neće ponovo crtati ni jednu svoju granicu. Građani Kosova su ravnopravni pred Ustavom I zakonima zemlje. Kosovo je država, i što pre to bude priznato, to će biti lakši i brži put integracija u EU", kazala je Jahjaga. 
Predsednica Kosova ponavila je da duboko veruje da je dijalog jedini način za rešavanje problema između Kosova i Srbije.
"Takođe verujem da je period rata i hegemonije okončan i zato je dijalog rešenje. Mi smo videli neke rezultate dijaloga i jasno je da funkcioniše. Nije pošteno i iznad svega je neprihvatljivo da rukovodioci drugih država posete Kosovo tokom izborne kampanje, jer to podrazumeva direktno mešanje u naše unutrašnje stvari I nepoštovanje i ugtožavanje našeg integriteta, rekla je Jahjaga.   Ona je dodala da razume obavezu koju neka država ima da se brine o svom narodu van njene granice, ali gaženje integriteta druge države ometa unutrašnje demokratske procese, ometa proces pomirenja među ljudima i šteti naporima za rešavanje otvorenih pitanja. 
"Građani treba da imaju pravo i slobodu da sami biraju, bez straha I slobodni. To je lepota demokratije, a ne pritisci da se glasa za nekog ko se nameće", rekla je predsednica Kosova. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni