PREGOVORI SA EU POČINJU NA JESEN
12/08/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 12. Avgust  - Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će pregovori sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) početi na jesen ove godine i da bi trebalo da budu završeni na proleće 2014. godine.   Na sastanku Konsultativnog saveta za ŠP, Tači je od ministara zatražio da se maksimalno angažuju na ispunjavanju uslova koji su predvidjeni sporazumom. 
Prema njegovim rečima, tu se ne radi o političkoj agendi već o državnom interesu i učlanjenju Kosova u EU. 
Tači je rekao da je prioritet Kosova, osim ŠP, i ispunjavanje kriterijuma u procesu liberalizacije viznog režima, što je od izuzetnog značaja za gradjane Kosova i evropsku budućnost zemlje.  Dok se ne obezbedi vizna liberalizacija, Vlada treba maksimalno da se angažuje i intenzivira svoje aktivnosti, rekao je Tači.  
Prema njegovim rečima, veće angažovanje treba da pokažu policija, Sudski i Tužilački savet, Carina, Kosovska poreska adinistracija I Agencija za borbu protiv korupcije. 
Ministarska za evropske integracije Kosova Vljora Čitaku koja je glavni pregovarač u ovom procesu, rekla je da će ŠP biti zakonska osnova za sve druge korake koje će Kosovo preduzeti na planu uclanjenja u EU.  
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni