Poziv za prijave: Letnja škola BIRN Kosovo protiv dezinformacija 2022.
06/07/2022|Autor: Administrator|
|

Da li ste student ili mladi novinar koji želi da uči i da se profesionalno razvija čak i kada su ostale vaše kolege na letnjem odmoru? Da li ste spremni za upoznavanje novih ljudi sa istim interesovanjima kao i vi? Da li želite da se upoznate sa renomiranim novinarima i steknete praktične veštine o novinarstvu za proveru činjenica od sertifikovanih trenera? Onda BIRN Kosovo ima pravo mesto za vas. U periodu od 25. do 29. jula 2022. BIRN Kosovo će biti domaćin prve letnje škole protiv dezinformacija, koja nudi jedinstvenu priliku mladim ljudima iz različitih zajednica na Kosovu da steknu najsavremenija znanja i veštine o novinarstvu za proveravanje činjenica, a istovremeno u interakciji sa mladim kolegama istomišljenika.

S obzirom da su lažne vesti i dezinformacije „obeležje vremena“, posebno sa trenutnom situacijom u Ukrajini i ruskim dezinformacionim aparatom oko iste, obučavanje studenata i mladih novinara iz različitih zajednica na Kosovu o identifikovanju i raskrinkavanju lažnih vesti i dezinformacija je od suštinskog značaja u sprečavanju širenja ovih pojava na Kosovu, a i šire.

Letnja škola protiv dezinformacija će biti održana u Hotelu Amazona u Prištini, od 25. do 29. jula 2022. U okviru Letnje škole, BIRN Kosovo se udružuje sa renomiranim domaćim i regionalnim novinarima koji će podeliti svoja iskustva i govoriti o značaju bavljenja novinarstvom za proveravanje činjenica kao sredstvom za suzbijanje zloćudnih stranih i domaćih uticaja.

Štaviše, BIRN je okupio tim nagrađivanih trenera sa velikim iskustvom u novinarstvu za proveravanje činjenica, koji će održati niz modula obuke koji pokrivaju širok spektar tema, uključujući, da spomenemo samo neke od njih: osnove istraživačkog novinarstva, međunarodni standardi i mehanizmi za proveravanje činjenica, medijska etika i pravne posledice klevete i opanjkavanja, provera činjenica o raznim pitanjima koja se odnose na ekonomiju, vladavinu prava, politiku i druga tekuća pitanja i identifikaciju dip fejka (dubokog lažiranja).

Program obuke će se sastojati od dnevnih modula obuke, koji će se sastojati od razgovora sa renomiranim lokalnim i regionalnim gostujućim govornicima, pitanja i odgovora sa javnim zvaničnicima na temu dezinformacija sa institucionalne tačke gledišta i praktičnih obuka koje će održati sertifikovani i nagrađivani treneri.

Gostujući govornici će podeliti svoja iskustva u istraživanju i izveštavanju o ključnim temama koje su od značaja za lokalni i regionalni kontekst, uključujući pretnje od dezinformacija i lažnih vesti koje potiču od spoljnih aktera kao što su Kina, Turska i Rusija, rat u Ukrajini i odjek na Kosovu.

Učesnici će imati priliku da steknu znanja i praktične veštine za angažovanje u novinarstvu za proveravanje činjenica kroz sveobuhvatne i interaktivne module koje sastavljaju BIRN-ovi profesionalni treneri. Učesnici biti u prilici da uvežbaju novostečena znanja i veštine kroz individualne i aktivnosti rada u grupama, koje će se odvijati na kraju svake popodnevne sesije.

Sve aktivnosti koje se organizuju u okviru Letnje škole protiv dezinformacija održavaće se paralelno na albanskom i srpskom jeziku, a simultani prevod je obezbeđen. Pored toga, biće obezbeđen i simultani prevod na engleski u određenim danima programa.

Učešće na Letnjoj školi protiv dezinformacija je besplatno. Troškove smeštaja, obroka i prevoza će u potpunosti snositi BIRN Kosovo.

Ko se može prijaviti?

Učesnici koji imaju pravo da se prijave uključuju studente na Kosovu koji su trenutno na završnoj godini studija u sledećim disciplinama: novinarstvo, pravo, politička nauke ili društvene nauke, kao i mladi, ambiciozni novinari i mlađi novinari na Kosovu. Podstičemo podnosioce prijava iz marginalizovanih zajednica na Kosovu koji ispunjavaju gore navedene kriterijume da se prijave na ovaj poziv.

Da biste se prijavili za Letnju školu protiv dezinformacija, kliknite ovde.

Krajnji rok za prijavljivanje na Letnju školu protiv dezinformacija je 15. jul 2022. do 23.59 (po lokalnom vremenu).

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni