POLICIJA KOSOVA ISTRAŽUJE INCIDENTE
24/01/2013|Autor: |
|

PRIŠTINA, 23. januar - Policija Kosova istražuje incidente u kojima su uništeni brojni srpski nadgrobni spomenici u nekoliko mesta na Kosovu, a koje će Vlada Kosova popraviti sredstvima iz budžeta.

U poslednjih desetak dana na Kosovu je uništeno više od 100 nadgrobnih spomenika medju kojima i onaj u Goraždevcu na kome su uklesana imena dva deteta ubijena dok su se kupala u Bistrici.

Portparol Policije Kosova Arber Beka je u izjavi za Slobodnu Evropu rekao da su u regionalnoj direkciji u Prištini i Gnjilanu pokrenuta po dva postupka.

Policija istražuje oštećenje spomenika iz Drugog svetskog rata, i tim povodom privela je tri osobe, koje su nakon konsultacija sa tužiocem puštene.

Beka je dodao da je istraga u toku i u Klokotu gde je oštećeno 27 nadgrobnih spomenika.

Prema njegovim rečima u Prizrenu je takodje prijavljeno da je uništeno 38 nadgorbnih spomenika. Dodao je da i u Vučitrnu postoji sličan problem.

Policija Kosova je nakon tih incidenata pojačala sigurnosne mere oko srpskih verskih i kulturnih objekata.

Premijer Kosova Hašim Tači je danas doneo odluku da se iz sredstava budžeta Kosova izvrši saniranje svih oštećenih nadgrobnih spomenika.

Zvaničnici Kosova, medjunarodnih institucija na Kosovu, verske institucije, oštro su osudili napade na srpska groblja.

Pre desetak dana u Kosovu Polju uništeno je 57 spomenika, koje je kako je saopštila Policija u cilju pribavljanja materijane koristi uništio jedan Aškalija.

 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni