PODRŠKA NOVIM KOMPROMISIMA
29/01/2013|Autor: |
|

PRIŠTINA, 29. januar - Susret predsednice Kosova Atifete Jahjaga i predsednika Srbije Tomislava Nikolića medju diplomatama u Briselu ocenjuje se kao susret koji će značiti podršku razgovorima dva premijera i kompromisu u dijalogu, objavila je danas Koha ditore.

Susret se planira za sledeću nedelju, a u njemu će posredovati visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Iako u Briselu ne kažu kada će se tačno sresti Jahjaga i Nikolić, izvori iz EU navode da bi to svakako trebalo da bude pre nove runde dijaloga dvojice premijera, Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Izvori dnevnika su kazali da se sada ulazi u najznačajniju fazu razgovora - rešavanje pitanja severa Kosova gde su Srbi većina i gde praktično ne funkcionišu institucije Prištine.

"Sada kada se očekuju teške odluke za obe strane, svaka podrška dijalogu dvojici premijera je dobrodošla", kazali su izvori dnevnika ističući da Tači ima snažnu podršku predsednice Kosova, ali da su drugačiji odnosi predsednika i premijera Srbije.

Prema istim izvorima, Dačić je pragmatičniji, dok je Nikolić oštriji u svojim stavovima. Cilj sastanka dvoje predsednika je i snažnija podrška dijalogu koju treba da da Nikolić.

I ovaj sastanak u Briselu se vidi kao korak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, što je uslov da Srbija dobije datum početka pregovora za učlanjenje u EU, ali i da Kosovo napreduje ka Uniji.

 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni