POČETAK PREGOVORA NAGRADA SRBIJI ZA DIJALOG
28/06/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 28. jun - Brojni mediji iz celog sveta objavili su danas da je Evropski savet odluccio da pokrene pregovore o cclanstvu Srbije u EU, a vechina je uz vest istakla da je time Beograd nagradjen za uspessan dijalog s Prisstinom.  Americcka agencija Asossiejted pres prenosi da dogovor lidera EU da se otvore pregovori predstavlja priznanje za napore Srbije da poboljssa odnose s Kosovom. 
Danassnja odluka se, ocenjuje AP, vidi kao korak ka "prihvatanju nekad
problematiccnih zemalja Balkana". 
Srbija je danassnjom odlukom Evropskog saveta nagradjena za napore koje je uccinila u cilju normalizacije odnosa s Kosovom, navodi agencija Frans pres. 
Francuska agencija navodi da primena sporazuma Srbije i Kosova predstavlja "izazov za Beograd", possto je veliki broj Srba koji zzive na severu Kosova osstro kritikovao potpisan dogovor. 
Ulazak Srbije u EU mogao bi da traje godinama, ssto je bio sluccaj sa Hrvatskom, koja u EU ulazi 1. jula, gotovo osam godina od kada je zapoccela pregovore, dodaje Frans pres.  
I britanska agencija Rojters navodi da su ssefovi drzzava ili vlada EU odlukom nagradili Beograd za sporazum s Prisstinom o unapredjenju odnosa.  
Rojters je, javljajuchi o odluci Evropskog saveta, naveo da je time zaokruzzena "izvanredna promena perspektiva bivsse Jugoslavije od ratova 1990-ih godina". 
Bi-Bi-Si podsecha da je odluka o poccetku pristupnih pregovora Srbije i EU dugo odlagana zbog kosovskog problema. BBC dodaje i da je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao da che zvaniccnici
EU u ponedeljak posetiti Srbiju i Kosovo, u znak predanosti EU njihovoj integraciji. 
Evropski savet odluccio je danas da se prva medjuvladina konferencija Srbija-EU odrzzi najkasnije u januaru 2014. godine i da che prethodno "na uobiccajenom zasedanju o prossirivanju" biti potvrdjen mandat za pregovore (pregovaraccki okvir) koji che u medjuvremenu izdraditi Evropska komisija. 
Lideri EU su odluccili i da poccnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanju s Kosovom. 
 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni