POBEGAO TURSKI DOKTOR IZ SLUČAJA MEDIKUS
12/02/2013|Autor: TV Puls|
|

BEOGRAD,12.Februar - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je turski doktor Jusuf Somnez, kome se sudi za trgovinu organima u privatnoj prištinskoj bolnici, nedavno pobegao iz Južnoafričke Republike.

„Zbog toga što ne priznaje Euleksov pravni sistem, ova zemlja nije reagovala na zahtev za izručenjem. JAR ne priznaje Kosovo i nisu mogli da ga izruče nepostojećoj državi. Kada smo tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević i ja dobili ove podatke, pokušali smo da sprečimo njegovo bekstvo, ali je već bilo kasno“, precizirao je Vukčević.

On je dodao i da je Somnez, u međuvremenu, napravio kliniku za transplantacije organa u jednoj afričkoj državi.

Vukčević je kazao da se istraga o trgovini ljudskim organima vodi u nekoliko zemalja i da je dobila na kvalitetu, kao i da je uveren da će, ukoliko budu ispunjeni uslovi, glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc krenuti u reviziju „slučaja Gotovina“.

„Istraga (o trgovini ljudskim organima) vodi se u nekoliko zemalja. I ona koju vodi tim specijalnog tužioca EU (Džona Klintona) Vilijamsona dobila je na kvalitetu i poprima novu dimenziju. Saradnja sa Euleksovim timovima za slučajeve 'Medikus' i 'Trgovina organima' je izuzetno dobra“, rekao je Vukčević u intervjuu „Večernjim novostima“ od utorka.

On je naveo da ne može da govori o detaljima, iskazima ili imenima, jer svaka objavljena informacija uznemiruje žrtve i njihove porodice, a svedoke koji nisu pod našom zaštitom dovode u opasnost, a na Kosovu i Metohiji i u Albaniji se stvara utisak da se radi o srpskoj propagandi.

Želimo da završimo objektivnu istragu i sudimo odgovornima za ove monstruozne zločine, rekao je Vukčević i napomenuo da su svedoci pouzdani, ali da ima i onih drugih, željnih senzacija, koji „sve znaju, ali ne govore ništa“ i se koji se lako prepoznaju.

Vukčević je rekao da ne može dodatno da govori o predmetu koji je u toku, ali je istakao veoma dobru saradnju sa Džonatanom Ratelom, tužiocem Euleksa iz Kanade, i da su imali komunikaciju i sa drugim bitnim učesnicima u postupku „Medikus“.
„Trenutno radimo na ostvarivanju kontakta između Rusije i Euleksa, u skladu s propisima koje je moguće primeniti u ovakvoj političkoj situaciji, u interesu pravde za ruske, ukrajinske, srpske i albanske žrtve“, ukazao je Vukčević.

On je rekao da je sastanak sa Vilijamsonom bio najsadržajniji do sada. „Verujem u njegov tužilački instinkt, radi veoma profesionalno, i u nama će uvek imati korektnog partnera. Prvo, tretiraju se događaji i zločini od 1998. do 2000. godine. Posle ovog susreta verujem da će osumnjičenim licima biti suđeno pred Međunarodnim sudskim većem izvan Kosova i Metohije, što je veoma značajno. Dobro bi bilo da to bude pod okriljem UN“, rekao je Vukčević.

Na konstataciju novinara da je u stalnom kontaktu sa Bramercom i na pitanje da li je tema razgovora njih dvojice bila i eventualna revizija „slučaja Gotovina“, Vukčević je kazao da Bramerc nije o tome želeo da priča, ali da se vidi da ga je presuda zatekla.
„Nije želeo o tome da priča, ali vidim da ga je ova presuda zatekla. Siguran sam da će, ukoliko budu ispunjeni uslovi za reviziju, Bramerc u nju i krenuti. 'Topnički dnevnici' su ključni za reviziju postupka, ali i Bramercova mogućnost da svoj debakl bar delimično ispravi“, zaključio je Vukčević.

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni