Petar Miletić savetnik Aljbina Kurtija podneo ostavku
21/09/2023|Autor: Administrator|
|

Zbog hakerskih napada na sajt Medija centra, koji su u toku, ova informacija je preuzeta sa Facebook stranice Medija centra iz Čaglavice. 

 

Petar Miletić savetnik Aljbina Kurtija podneo ostavku

Savetnik premijera Kosova Petar Miletić podneo je danas ostavku na ovu poziciju. Medija centar Čaglavica je iz diplomatskih izvora u Prištini došao do teksta ostavke koji prenosimo u celosti.

Poštovani predsedniče Vlade,

Želim ovim pismom da Vas obavestim da od danas ni formalno nisam spoljni politički savetnik premijera Kosova. U narednih par rečenica namera mi je da objasnim svoju odluku.

Da moja uloga spoljnog savetnika neće biti važna, a kasnije ni funkcionalna u smislu pomoći Srbima na Kosovu, shvatio sam već početkom ove godine. Uprošćeno, ni za jednu odluku premijera ili Vlade nisam bio pitan ni konsultovan. Da neću biti konsultovan za važna politička pitanja bilo mi je jasno još u prvim mesecima mog (ne)angažovanja. Događaji i teme su se ređale mimo mene a najočigledniji dokaz da ova Vlada ne želi nikakav kontakt sa Srbima bilo je neimenovanje direktora kancelarije za zajednice u kabinetu premijera bez obzira na insistiranje domaćih i međunarodnih aktera (nije imenovan ni do danas) kao i smanjivanje budžeta te kancelarije sa milion i trista hiljada, na petsto hiljada evra.

Shvativši da od moje uloge u važnim političkim pitanjima kao što su dijalog Beograda i Prištine, implementacija Ohridskog sporazuma, kriza na severu Kosova, neće biti ništa, tokom proleća ove godine sa koleginicom Elisabeth Gowing i grupom Srba iz civilnog društva identifikovali smo petnaestak svakodnevnih problema koji bi lako mogli da budu rešeni. Po mojoj slobodnoj proceni 90 % tih problema mogli su biti rešeni u roku od par dana ukoliko bi postojala politička volja Vlade. Iako je koleginica Gowing uložila ogroman napor ništa od toga se nije desilo.

Izdvojio bih još jedan važan momenat a to je dodela sredstava iz kancelarije premijera namenjenih za zajednice. Skoro sav novac dobile su albanske nevladine organizacije što je, rekao bih, vrhunac licemerja pa i bezobrazluka i bahatosti.

U političkom smislu, gospodine premijeru, Vi ste tokom 2023. godine duboko prešli liniju odakle nema nazad u odnosima sa srpskom zajednicom na Kosovu. Vaše izjave da Vi imate problem sa Beogradom a ne sa kosovskim Srbima jednostavne nisu tačne, da ne upotrebim neki teži izraz.

Slanje specijalaca na sever, hapšenje nevinih ljudi ( za neke od njih lično znam da su nevini, od kojih jedan uhapšen juče u vrlo je teškom stanju), institucionalno nasilje nad Srbima nisu akti protiv Beograda već protiv Vaših komšija i građana Kosova, a da stvar bude gora takvo antisrpsko ponašanje prelilo se na ulice i na društvo, na sreću ne na celo kosovsko društvo.

Na žalost, Vi više ne možete da uspostavite iole normalan odnos sa kosovskim Srbima, a bez suživota Albanaca i Srba nema šanse za progres Kosova ali ni regiona.

Želim još da naglasim da moja odluka nije doneta pod pritiskom bilo koga, naprotiv, osim benignih zadržavanja na Merdaru, nisam imao ozbiljnijih neprijatnosti od bilo koga.

Voleo bih da mogu da kažem da podnosim ostavku ali bi to bilo pretenciozno jer nemam na šta da dam ostavku. Stoga, smatrajte da od danas, kao što rekoh u uvodu, ni formalno nisam spoljni politički savetnik premijera Kosova.

 

Petar Miletić


 

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni