PATRIJARH POZVAO SRBE NA JEDINSTVO
28/06/2013|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 28. jun - Patrijarh Irinej danas je na Vidovdan, posle liturgije u porti manastira  Gračanica, pozvao Srbe dabudu jedinstveni i da se ne dele, jer, kako je ocenio, deoba je Srbe skupo koštala kroz čitavu istoriju. 

"Ono četiri S ne nosimo slučajno. To je tragedija koja nas prati od Kosova polja do danas. Podeljen narod je bez snage i bez ičega vrednog. Jedinstvo naše, kao i svakog naroda, dobro je i u duhovnom I u telesnom i materijalnom smislu. Zato vas molim nemojmo se deliti ni na partije niti na kakve druge podele", rekao je partijarh Irinej I pozvao Srbe da budu jedna jedinstvena srpska pravoslavna partija. 

On je istakao da Srbi treba da se ujedine samo u dobru. 

Patrijarh je uputio molitvu Gospodu da sačuva "ostatke" srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.  "Da im pomognemo i mi i da sa njima (povratnicima) zajedno i telom I duhom dodjemo ovde da oživimo naše domove, naše hramove, svete manastire, da obnovimo groblja i spomenike", kazao je patrijarh I istakao da je najveći greh kada neko ruši grobove i spomenike. 

Irinej je rekao da su se Srbi okupili na Vidovdan na Kosovu i Metohiji da se pomole kosovskim mučenicima, svetom Lazaru i bezbrojnim mučenicima koji su dali život za "krst časni i slobodu zlatnu", za te duhovne i neprolazne večne vrednosti.  "I brojni drugi živote svoje žrtvovali su i zemlju osvećivali, zato je Kosovo i Metohija sveta zemlja, zato je ovaj prostor naš, naša Palestina, naša Vitlejem, naša Golgota, a tamo gde je stradanje, tamo gde je razapinjanje na Krst, tamo je i Vaskrsenje, i mi verujemo u Vaskrsenje", kazao je patrijarh. 

Za neke porušene crkve i manastire i razorene i napuštene na domove, Irinej je kazao da oni nisu razrušeni i napušteni voljom domaćina, nego silama onih koji kroje kapu čitavom svetu. 

"Uzeli su nam kuće i imanja, prigrabili, uzeli za sebe, ali nam svetinje ne mogu uzeti, jer su one ona sila koja je ovoj narod držala i drži i danas. I dok je god svetinja naših na Kosovu i Metohiji dotle će biti i okupljanja, sabiranja i života u njima i oko njih", rekao je patrijarh često prekidan aplauzima vernika. 

On je istakao da su Srbi iz stradanja izlazili duhovno snažniji ihrabriji i izrazio uverenje da će Srbi na Kosovu i Metohiji ostati icvopstati kao što su, kako je rekao, ranije kroz istoriju opstajalicvhiljadu i više godina. 

Liturgiji koju je sluzio patrijarh sa vladikama Teodosijem i Justinomcvi umirovljenim vladikom Atanasijem, uz sasluženje  svestenstva, prisustvovao je ministar kulture Srbije Bratislav Petković i viševstotina vernika sa Kosova i Metohije, iz Crne Gore, Republike Srpske, centralne Srbije i rasejanja. 

Izvor: BETA

Foto: www.rtv.rs

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni