PANTIĆ O CIVILNOJ ZAŠTITI
02/02/2013|Autor: |
|

K.MITROVICA, 2. februar - Komandant Štaba Civilne zaštite Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je sinoć da je ta organizacija mirnodopska i da su njen rad i obaveze precizno definisani Ženevskom konvencijom.

Pantić je to naveo u saopštenju kojim je odgovorio na izjavu komandanta Kfora Folkera Holbauera koji je doveo u pitanje legitimitet, pravni status, aktivnosti i nošenje oružja pripadnika Civilne zaštite. Holbauera je ukazao da će Kfor odlučno reagovati zako Civilna zaštita ugrozi slobodu kretanja, sigurnost i mir.

"Legitimitet ove organizacije je nesporan i niko, uključujući i medjunarodne snage bezbednosti, nema pravo, niti može osporiti legitimitet i pravni status ili onemogućiti rad te organizacije", piše u saopštenju Pantića koji je i predsednik Opštine Kosovska Mitrovica.

Pantić je naveo da je funkcionisanje Civilne zaštite moguće čak i na okupiranim teritorijama i da okupacione snage moraju omogućiti nesmetan rad pripadnicima te organizacije radi pružanja pomoći stanovništvu.

Pantić je naveo da je mogućnost formiranja i funkcionisanja Civilne zaštite na Kosovu i Metohiji predvidjena i sporazumom "Čović-Hakerup". Taj sporazum Srbije i OUN, potpisan u Beogradu 2001. godine, potvrdjuje poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i pruža garancije za poboljsanje polozaja kosovskih Srba.

"Pripadnici Civilne zaštite nikada neće predstavljati pretnju po bilo koga i delovaće u slučaju da lokalno stanovništvo, imovina i lična bezbednost budu ugroženi. U tom slučaju pripadnici Civilne zaštite imaju pravo da, u skladu sa Ženevskom konvencijom, pruže svu pomoć gradjanima, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost, da zaštite njihove živote i sačuvaju imovinu", naveo je on.

Komandant Civilne zaštite je ocenio da Kfor nije do sada bio uspešan u svom zadatku zbog čega će Civilna zaštita "sa zadovoljstvom asistirati" pripadnicima Kfora da se ne bi ponovilo etničko čišćenje Srba i drugih nealbanaca.

 Pantić je podsetio da, po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, iz1999, samo medjunarodne snage bezbednosti imaju pravo da nose oružje,
te je zato potrebno da se hitno rasformiraju i razoružaju Kosovske snage bezbednosti, koje je Pantić ocenio kao otvorenu pretnju miru i bezbednosti.

 "Pripadnici Civilne zaštite će uskoro održati još jednu pokaznuvežbu, na kojoj će prikazati mogućnosti, veštine, osposobljenost i čvrstu nameru... da budu u službi gradjana i njihove zaštite. Očekujemo da komandant Kfora, nakon više od šest meseci od stupanja na dužnost, poseti lokalne samouprave na severu pokrajine i prisustvuje vežbi, kako bi se i lično uverio da oni ne predstavljaju pretnju", naveo je Pantić.

Pantić je dodao da od komandanta Kfora očekuje da striktno poštuje Rezoluciju 1244 i da prestane da preti, jer pretnje doprinose daljem rušenju kredibiliteta medjunarodnih snaga i mogu dovesti do potpunog prekida saradnje sa lokalnim stanovništvom.

"Pripadnici Civilne zaštite ne podržavaju nasilje, ali imaju obavezu da pruže pomoć i podršku lokalnom stanovništvu, ukoliko izostane reakcija medjunarodnih snaga bezbednosti", piše u saopštenju koje je potpisao Krstimir Pantić.

 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni