OTVORENA MANIFESTCIJA “VIDOVDAN 2013”
11/06/2013|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 11. jun - Gradonačelnik srpske opštine Priština, koja radi u Gračanici, Bogdan Savić rekao je sinoćć da Vidovdan nije običan praznik, već dan u kojem se svi ogledaju i kada se susreću prošlost i budućnost. 
Na otvaranju 24. Vidovdanskih svečanosti u Domu kulture u Gračanici, Savić je rekao da je Božije providjenje odredilo da se Srbima često baš toga dana dešavaju sudbonosni dogadjaji. 
"Tako i ovaj Vidovdan dočekujemo u neizvesnosti i sa velikim pitanjem kako i šta dalje. Da li će se i na ovaj Vidovdan ispisati neki novi datum?", zapitao se Savić. 
On je u svojoj vidovdanskoj besedi rekao da su Srbi sa Kosova I Metohije u epicentru tih pitanja, zbivanja i sudbonosnih odluka I datuma. 
"Upravo nas ta sudbina i ta Božija promisao najviše iskušava I stavlja na probu. I za ovoj Vidovdan smo i dalje u dilemi, u medjusobnim zadjevicama i raskolima, kao da ni posle šest vekova I mnoštva jada i zala nismo spoznali svu pogubnost deoba i seoba", rekao je Savić. 
On je pozvao da se ne podlegne takvom ponašanju i dodao da je Vidovdanska manifestacija i osmišljena sa ciljem da okuplja, zbližava i miri Srbe. 
Šef biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici Branimir Stojanović pozvao je Kosovsku policiju da učini sve da se ne ponove problemi koji su pratili proslogodišnje obeležavanje Vidovdana. 
Otvaranju Vidovdanskih svečanosti u Gračanici, pored brojnih gradjana, prisustvovali su Aleksandar Dumdjerin, rukovodilac Odeljenja za kulturu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i savetnik u toj kancelariji Miroslav Toholj. 
Tradicionalna manifestacija Vidovdanske svečanosti u Gračanici, uz bogat kulturno-umetnički program, trajaće do 28. juna, a pokrovitelji te manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Fakultet umetnosti u Prištini koji radi u Zvečanu, Skupstina opštine Priština izmeštena u Gračanicu i Dom kulture u Gračanici.  
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni