OSLOBOĐEN FATMIR LJIMAJ
18/09/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 17. septembar - Osnovni sud u Prištini danas je, na ponovljenom suđenju u Prištini, oslobodio bivšeg komandanta OVK Fatmira Ljimaja i još devetoricu optuženih za ratne zločine u selu Klečka. 
Kako se navodi u saopštenju Euleksa, uz Ljimaja su oslobođeni I Arben Krasnići, Naser Krasnići, Naser Šalja, Nedžmija Krasnići, Behljulj Ljimaj, Šaban Šalja, Sabit Šalja, Besim Šurdaj i Refki Mazreku. 
Takođe, sud je ukinuo meru da se optuženi javljaju u policijsku stanicu i naložilo da im se vrate pasoši. 
Sudsko veće smatra da su argumenti Tužilaštva u znatnoj meri zasnovani na dokazima koje je obezbedio sada pokojni, svedok saradnik, Agim Zogaj. 
Međutim, sudsko veće smatra da dokazi koje je on obezbedio o važnim predmetnim stvarima, posebno o identitetu lica za koje je tvrdio da su izvršila krivična dela, nisu potkrepljeni pouzdanim, nezavisnim dokazima i, u stvari, nisu dosledni drugim dokazima i u suprotnosti su sa njima, navodi se u saopštenju. 
"Sudsko veće je našlo da su, u važnom materijalnom pogledu, dokazi Agima Zogaja u celosti nepouzdani i da bi bilo nesigurno oslanjati se na iste u cilju osuđivanja okrivljenih za krivična dela iz optužnice. Celo obrazloženje presude biće dostavljeno u roku od trideset dana", saopštio je Euleks.  
Međutim, sudsko veće je utvrdilo da je OVK 1999. godine upravljala pritvorskim centrom u selu Klečka i da je prema pojedincima u logoru "bilo lošeg postupanja". 
Utvrđeno je da su Dragoljub Tanasković, Žarko Filipović, Života Todorović, Dragan Vučetić i Bojan Cvetković ubijeni, a njihova tela sahranjena na lokaciji u selu Klečka.  
Dodaje se da su Veljko Marković i Nebojša Đuričiću ubijeni, a njihova tela sahranjena na drugoj lokaciji takođe  u  selu Klečka.  Arben Avdulji, za koga je Agim Zogaj naveo da je, takođe, ubijen u Klečki, vodi se kao nestao.   Mešovito sudsko veće u Okružnom sudu u Prištini je 2. maja 2012. godine oslobodilo optužene za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, Fatmira Ljimaja, Nasera Krasnićija, Nedžmija Krasnićija i Nasera Šalju svih tačaka optužnice u slučaju Klečka. 
Pre toga je još šestoro drugih optuženih bilo oslobođeno svih optužbi. Euleksov tužilac je tada najavio žalbu na presudu.  Veće Vrhovnog suda delimično je usvojilo žalbu i poništilo presudu prvostepenog suda kojom su oslobođeni Fatmir Ljimaj, Nedžmi Krasnići, Naser Šalja i Naser Krasnići, te je naloženo ponovno suđenje. 
Veće je tada odlučilo da su dokazi Agima Zogaja, poznatog i kao "Svedok X", prihvatljivi za razmatranje, iako su oni u sudu odbijeni marta 2012. Zaštićeni svedok u slučaju Klečka, Zogaj, u septembra 2011. ubio se u Nemačkoj.  Prvo suđenje optuženima za počinjene ratne zločine 1999. U slučaju Klečka počelo je 13. juna 2011. godine.  
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni