OPŠTINE VEĆ IMAJU IZVRŠNA OVLAŠĆENJA
17/03/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 17. mart - Ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi Džejkobson (Tracey Ann Jacobson) ocenila je da kosovski zakoni daju opštinama izvršna ovlašćenja, pa institucije Kosova ne treba da se plaše koordinisanja tih ovlašćenja.  
"Ne bih želela da komentarišem kako treba da izgleda i šta treba da radi asocijacija (srpskih opština). Međutim, želim da naglasim da prema Ustavu i zakonima Kosova, opštine imaju izvršna ovlašćenja. To je suština decentralizacije vlasti", izjavila je Džejkobsonova za Radio-televiziju Kosova.
Ona je rekla da, po njenom mišljenju, institucije Kosova "ne treba da se plaše" ujedinjavanja opština i  koordinisanja rada u ostvarivanju njihovih zadataka.
"Mislim da bi to bilo pozitivno kretanja", izjavila je Džejkobsonova.
Prema njenim rečima, Ustav Kosova ima za cilj obezbeđivanje mehanizama koji su u službi potreba opština.
Trejsi Džejkobson je takođe izjavila da u narednom mesecu očekuje pozitivna kretanja u vezi s postizanjem sporazuma Kosova i Srbije u dijalogu koji se odvija u Briselu.
"Do sada smo videli da su razgovori dve strane na dobrom putu. Sledečhi korak će biti onaj u martu, u Briselu, na sastanku kojem će prisustvovati dvojica premijera (Ivica Dačić i Hašim Tači) I Ketrin Ešton. Verujem da ćemo videti konkretni sporazum u narednim mesecima Uverena sam da će sporazum biti u skladu sa Ustavom Kosova", rekla je američka ambasadorka na Kosovu.

Izvor: BETA
 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni