OKO MANASTIRA MIRNO
09/02/2013|Autor: |
|

DEČANI, 9. februar - Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je sinoć da situacija oko manstira više nije kritična i ukazao da su sa pokušajem organizovanja protesta ispred manastira upoznati medjunarodni predstavnici.

"Kfor je pojačao prisustvo i straže oko manastira", kazao je otac Sava agenciji Beta i dodao da je od juče posle podne oko manastira mirno.

"Nadamo se da će tako i ostati", kazao je otac Sava i dodao da će sutra, u zavisnosti od situacije odlučiti da li će otvoriti vrata manastira, koje je juče prvi put nakon 13 godina zaključan za posetioce.

"Kapiju manastira smo zatvorili, iz bezbednosnih razloga, i nadamo se da to nećemo činiti opet", rekao je iguman Sava.

Prema njegovim rečima, medjunarodni predstavnici su upoznati sa pokušajem organizovanja demonstracija ispred manastira i akcijom čelnika opštine Dečani da zajedno sa ekstremnim Albancima spreče sprovodjenje odluke Vrhovnog suda Kosova koji je potvrdio manastirsku imovinu.

"Albanci žele da nam uzmu 50 odsto zemlje i onemoguće život manastira", kazao je on.

Arhimandrit Sava Janjić je dodao da je medjunarodna zajednica obaveštena da je grupa Albanaca pokušala da na zidine manastira okači plakate "bežite sa albanske zemlje" i slične, koji, kako je ukazao, predstavljaju poruke mržnje.

Policija Kosova demantovala je juče da je u Dečanima održan protest i dodala da je sprečila organizatore protesta da na zidine manastira Visoki Dečani postav plakate, izmedju ostalih i jedan na kome tvrde da je manastir kosovsko kulturno nasledje.

Policija, kako je saopštila, nije dozvolila desetorici organizatora protesta da na zidine koji okružuju manastir Visoki Dečani postavi plakate "Manastir je naš, dignite ruke od albanske zemlje", kao i "Ne kradite nam budućnost" i "Manastir je vrednost našeg kulturnog nasledja".

Izvor: BETA
.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni