OJAČATI VLADAVINU ZAKONA
22/01/2013|Autor: |
|

STRAZBUR, 22. januar - Parlamentarna skupština Saveta Evrope(PS SE) zatražila je danas u Strazburu da se uspostavi neposredna saradnja s vlastima u Prištini s ciljem da se pomogne jačanju vladavine zakona i demokratije na Kosovu, ali je srpska delegacija na zasedanju predočila da bi to moglo da ugrozi statusnu neutralnost Kosova i izvrši pritisak na Beograd u dijalogu s Prištinom.

U rezoluciji, koja je usvojena velikom većinom glasova, ocenjuje se da politički dijalog Beograd - Priština "daje mogućnosti za rešavanje temeljnih problema".

Rezolucija je izglasana na temelju izveštaja švedskog socijaldemokratskog poslanika Bjerna fon Sidoua, u kojem se podvlači nužnost da se "i na jugu i na severu Kosova" suzbiju korupcija i organizovani zločin.

Fon Sidou je, obraćajući se poslanicima PS SE, naglasio da je stanje na Kosovu "mračno", uprkos naporima da se pospeši vladavina zakona i
poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

On je ukazao na to da su juče ponovo srušeni spomenici na srpskim grobljima na Kosovu i da je za to korišćen i eksploziv. Dodao je da su ujedno vlasti u Prištini to ocenile kao neprihvatljivo i da je kosovska policija pojačala mere bezbednosti.

"Postoji opšte pomanjkanje vladavine prava na Kosovu, korupcija je svud rasprostranjena... To se odnosi na pravosudje, tužioce", predočio je švedski poslanik u PS SE.

"Glavni izazov na Kosovu je poštovanje ljudskih prava i vladavina zakona, naročito borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Fon Sidou.

U kraćoj poslaničkoj raspravi je mahom podržan izveštaj i predlog rezolucije, a čula su se i mišljenja da Savet Evrope treba da prizna i primi u članstvo Kosovo, kao i upozorenja da se ne sme dozvoliti kršenje medjunarodnog prava i rezolucije 1244 SB UN, odnosno da bi trebalo onda priznati i druge teritorije, recimo Nagorno-Karabah.

Fon Sidou je objasnio da navodi u izveštaju Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji nisu predmet njegovog neposrednog razmatranja, ali naglašava da "utvrdjivanje istine o počinjenim zločinima predstavlja suštinski uslov za trajnu stabilnost".

Izvestilac PS SE podvlači da na Kosovu treba obezbediti zaštitu svedoka i upozorava da postoji veliki upliv političkih snaga na sudstvo, koje je neefikasno i netransparentno.

On je zatražio da statusno neutralno najviše telo SE, Savet ministara, s ciljem da se podstakne jačanje vladavine zakona i demokratije, uspostavi "medjuaktivno delovanje" s vlastima u Prištini, a da Parlamentarna skupština SE uspostavi tešnju saradnju s kosovskimm parlamentom.

Članica srpske delegacije Aleksandra Djurović iz Srpske naredne stranke reagovala je na to naglasivši da srpski poslanici iskazuju "rezervisanost prema onome što se definiše kao poziv Birou da odredi modalitete za intenziviranje i proširivanje dijaloga s predstavnicima izabranim u kosovskoj skupštini".

"Ovaj, na prvi pogled, mali detalj mogao bi da postane uvod u ugrožavanje statusne neutralnosti Saveta Evrope", naglasila je članica srpske delegacije I, kako je podvukla, "štaviše, kako smo započeli pregovore uz posredovanje Evropske unije, veoma je važno da se ne staje na put
napretku pregovorima stvaranjem pritiska na jednu pregovaračku stanu".

Djurovićeva je upozorila da bi "svaka odluka koja bi makar i nagovestila promenu stava Saveta Evrope prema statusnoj neutralnosti mogla da ugrozi u nekoj fazi sam pregovarački proces".

Izveštač Fon Sidou je, medjutim, podvukao da "izveštaj poziva na poboljšanje delovanja u promovisanju ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona na Kosovu, kao i da se prošire programi Saveta Evrope i dopusti odgovornim vlastima na Kosovu da direktno budu uključene u  sprovodjenje programa Saveta Evrope".

On je zato i pozvao na jačanje dijaloga Saveta sa izabranim političkim predstavnicima na Kosovu.

U izveštaju se od vlasti u Prištini i Beogradu traži da osude i pokrenu sudske postupke za zločine na etničkoj osnovi, kao i za rušenje verskih i kulturnih objekata.

Takodje se ocenjuje da je stanje na severu Kosova "i dalje bremenito nesigurnošću", a srpska zajednica je u poražavajućoj ekonomsko-socijalnoj situaciji i potpuno zavisi od pomoći Beograda i, kako to ocenjuje Fon Sidou, "samo postupno uključivanje, kao rezultat pregovora svih strana, uz nagodbe i političke sporazume, može da obezbedi postojan i miran ishod koji bi prihvatile sve strane i gradjani".

Uz rezoluciju su usvojene i Preporuke, čije sprovodjenje treba da nadzire Komitet ministara Saveta Evrope. U njima se traži da tela Saveta Evrope nadziru i utiču na jačanje nezavisnosti i delotvornosti kosovskog pravosudja, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, "pranja novca" i finansiranja terorizma, kao i obezbedjenje sredstava za povratak raseljenih i izbeglih lica.

 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni