OBLASTI U SPROVOĐENJU SPORAZUMA
11/06/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 11. jun - Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je juče na sednici parlamentarne komisije za
zakonodavstvo da su predvidjene četiri oblasti delovanja  u ostvarivanju sporazuma, koji su u Briselu potpisali premijeri Kosova I Srbije. 
To su, prema rečima Kučija, osnivanje Zajednice srpskih opština, zatvaranje i integracija pravosudnih struktura, bezbednosnih struktura, kao i organizacija slobodnih izbora, uključujući četiri opštine na severu zemlje. 
Kuči je rekao da će na tome raditi četiri zajedničke grupe Kosova i Srbije, dok će njihov koordinator, što se kosovske strane tiče, biti zamenica premijera Edita Tahiri. 
"Što se tiče zajednice opština, saglasili smo se da se ta asocijacija formira nakon održavanja lokalnih izbora na celoj
teritoriji Republike Kosova. Složili smo se da se, uz odobrenje Vlade, formira radna grupa sa odredjenim obavezama koja neće imati ulogu asocijacije, već pripremnu ulogu do održavanja izbora", kazao je on. 
Kuči je dodao da se ne radi o velikom broju zakona koje treba izmeniti. 
"Ne mogu sada tačno da kažem koji su to zakoni, ali ono što mogu reći je da nije u pitanju ni 30, ni 18 a ni 12 zakona. Mnogo ih je manje. Ukoliko bude usvojen Zakon o amnestiji, onda u Zakonu o pravosudju nisu potrebne nikakve izmene. Nisu potrebne izmene ni u odnosu na policiju, osim o nadležnostima za predlaganje regionalnog komandanta. Zakon o lokalnoj samoupravi, ili deo u kojem se predvidja fond za sever, da bude samo amandman Zakonu o budžetu", kazao je Kuči. 
Govoreći o vremenskim rokovima za primenu sporazuma, zamenik kosovskog premijera je kazao da se ukidanje pravosudnih paralelnih struktura očekuje do 15. juna, a bezbednosnih do 15. jula. 
Prema njegovim rečima, Kosovo nema potrebe za 800 srpskih policajaca na severu, već će biti regrutovano njih 100 do 150. 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni