O KOSOVU U UJEDINJENIM NACIJAMA
05/02/2013|Autor: |
|

NJUJORK/BEOGRAD, 4. februar - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je u novom izveštaju o Kosovu da je napravljen ključni korak u dijalogu Beograd-Priština podizanjem na politički nivo, ali i da je taj napredak praćen incidentima, posebno na severu Kosova.

Ban Ki Mun je u izveštaju za period od 16. oktobra do 15. januara, u koji je agencija Beta imala uvid, pozdravio lidere obe strane što su se upustili u "ovaj izazovan, ali važan politički proces" s ciljem da se reše najteži problemi koji otežavaju medjusobne odnose.

U Kosovskoj Mitrovici, piše Ban, potrebni su "koordinisano delovanje i pažnja da se teška pitanja rešavaju dobronamerno, da bi se izbegle dalje tenzije".

"Zajedno s političkim procesom na visokom nivou, podjednako su značajni postojani i utemljeni napori da se pomoviše pomirenje i poveća poverenje medju zajednicama na Kosovu", piše u izveštaju i ističe da su, pored medjunarodnog prisustva, potrebni posvećnost i iskreni napori političkih lidera na svim nivoima, nevladinih organizacija i civilnog društva.

Netrpeljivost iskazana na praznicima Srpske pravoslavne crkve, "ne opravdava težnje kosovskog društva i trebalo bi da kosovske vlasti čvrsto i odlučno reaguju", naveo je Ban Ki Mun u izveštaju koji će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN 22. februara.

"Ukupna bezbednosna situacija na Kosovu je mirna, s izuzecima na severu Kosova, posebno u severnoj Mitrovici gde su zabeleženi ozbiljni incidenti", naveo je generalni sekretar UN.

Ban Ki Mun je naveo da je nova faza u dijalogu Beograd-Priština počela sastankom premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu, što je "ponudilo nove izglede za rešavanje pitanja dugo opterećuju odnose Beograda i Prištine".

Na sledećim sastancima je ostvaren napredak u sprovodjenju prethodno postignutih dogovora, posebno o integrisanom upravljanju prelazima, o oficirima za vezu i transparentnosti finansijske podrške Beograda kosovskim Srbima.

"Napredak u dijalogu na visokom niovu je praćen brojnim incidentima i tenzijama na terenu", ukazao je Ban, dodavši da je to povezano s blokadama puteva koje su kosovski Srbi sprovodili u znak protesta zbog sporazuma o prelazima, izgradnje kuća za Albance povratnike u Kosovskoj Mitrovici i problemima pri dolasku srpskih zvaničnika na Kosovo.

U izveštaju se navodi i da je broj zabeležnih incidenata koji se ticali manjinskih zajednica prošle godine smanjen na 361, a 2011. godine ih je bilo  406.

Ban Ki Mun je naveo da navodi o korupciji i dalje izazivaju ozbiljnu zabrinutost, ali da napori da se procesuiraju korupcionaški slučajevi daju neke rezultate - pod istragom su zamenik premijera Kosova, dva bivša ministra, dvoje sudija, dva gradonačelnika i drugi službenici.

U izveštaju se navodi da je dobrovoljni povratak izbeglih i dalje spor - 2012. godine vratilo se 239 pojedinaca.

Uz izveštaj generalnog sekretara UN priložen je i izveštaj bivšeg šefa misije EU, grancuskog generala Gzavijea Bua de Marnaka (Xavier Bout de Marnhac) koji piše da Euleks pomaže zakonodavni proces, da održava dijalog, i da specijalni tim za istragu o navodima oileglanoj trgovini ljudskim organima radi u okviru svog mandata.

 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni