O EVROATLANTSKIM TEŽNJAMA KOSOVA
06/02/2013|Autor: |
|

PRIŠTINA, 6. Februar  - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga razgovarala je danas sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem o aktuelnom stanju na Kosovu i njegovim evroatlantskim težnjama.

Kako je saopšteno iz kabineta Jahjage, Rompej je tokom sastanka istakao da je za sve zemlje Zapadne Evrope evropska perspektiva jasna i otvorena i da one treba da rade na izgradnji mostova obostrane saradnje.

Sastanak Jahjage i Rompeja održan je pre susreta predsednice Kosova sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Jahjaga je zahvalila Rompeju na njegovoj podršci ali i za podršku institucija Evropske unije evropskoj perspektivi Kosova i regiona.

Ona je ocenila da je Kosovo ostvarilo značajan napredak u ispunjavanju kriterijuma za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju.

Jahjaga je podvukla da su institucije i celo društvo na Kosovu posvećeni izgradnji pravne države u kojoj vlada red i zakon i istakla da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala prioriteti institucija.

Prema njenim rečima, Kosovo je izgradilo sve potrebne mehanizme za suzbijanje tih negativnih pojava.

Predsednica Kosova je istakla da je Kosovo faktor mira i stabilnosti u regionu i promoter dobrosusedskih odnosa. Dodala je da podržava dijalog sa Srbijom, uz posredovanje Evropske unije i snažnu podršku SAD, koji za cilj ima normalizaciju odnosa i poboljšanje uslova života gradjana.

 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni