NOVA STRANICA IZMEĐU PRIŠTINE I BEORGADA
06/09/2013|Autor: Administrator|
|

BRISEL, 4. septembar - Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej danas je u Briselu ocenio da je sporazumom Beograd-Priština "otkočen postupak ulaska Srbije u članstvo" Evropsku uniju, dok se Kosovo približilo Uniji. 
Rompej je naglasio da je time okrenuta nova stranica u odnosima dve strane. 
Uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton postignuti Sporazum je "postavio odnose Kosovo-Srbija na put normalizacije i, naravno, taj duh se mora održati", istakao je Van Rompej u obraćanju šefovima delegacija EU u inostranstvu.  On je naveo da se snaga Unije osetila posebno kad je reč o politici koja vodi ulasku zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU i dodao da je potvrda za to ulazak Hrvatske u redove evropske dvadesetsedmorice. 
Van Rompej je napomenuo da se nada da će u odnosima Beograd-Priština "okrenta stranica pokrenuti povoljan živi razvoj svud u region". 
On je kazao da je odmah posle važnih odluka Evropskog saveta u junu o pokretanju pregovora o članstvu EU-Srbija i sporazumu o pridruživanju s Kosovo otputovao u Beograd i Prištinu da prenese političku poruku o tome, uz ocenu da dobrodošlica na koju je naišao, "ne ostavlja sumnje da je to dobro shvaćeno i uvaženo". 
Van Rompej je u poruci vrhunskim diplomatama EU predočio takođe da "na sredokraći između Bliskog istoka i Balkana Turska ostaje ključni partner za Evropsku uniju", ali je kazao i da je odnose Turske s EU pogoršalo oštro reagovanje turskih vlasti na mirne demonstracije opozicije. 
Predsednik Evropskog saveta je predočio da će novembarski susret na vrhu u Vilnusu biti od velike važnosti za odnose s istočnim susedima Evropske unije i stavio do znanja da će za to ugaoni kamen biti moguce potpisivanje sporazuma o pridruživaju EU s Ukrajinom.  
Predsednik Evropskog saveta u obraćanju šefovima delegacija EU govorio je i o ekonomskoj situaciji u Uniji, ali i o
spoljnopolitičkim izazovima poput previranja u Egiptu i građanskog rata u Siriji. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni