NESTAŠICE VODE NA SEVERU KOSOVA
20/06/2013|Autor: Administrator|
|

K. MITROVICA, 20. jun - Direktor Vodovoda Ibar u severnoj Kosovskoj Mitrovici Vladimir Rakić rekao je danas da je zbog drastičnog smanjenja dotoka vode za piće iz južnog dela Kosovske Mitrovice situacija u severnom delu grada i u Zvečanu dramatična. 
"Po našim procenama dotok je smanjen više od 50 odsto, a ukoliko bi merenja bazirali na to koliko gradjani imaju vodu, onda je dotok smanjen i više od toga", rekao je Rakić na konferenciji za novinare.
Dodao je da oko 30 odsto gradjana vodu za piće ima izmedju pet I šest sati dok ostalih 70 odsto ili ne dobija vodu uopšte ili je to manje od šest sati dnevno. 
"Ima delova grada koji ne dobijaju vodu i po nekoliko dana, a u nekim ulicama voda dodje samo po 15 minuta", rekao je Rakić. 
Prema njegovim rečima, to se može uporediti s elementarnom katastrofom, a da se nešto slično dešava u drugim delovima Srbije ili negde u svetu svi nivoi društva bi bili angažovani na rešavanju problema. 
Rakić je izrazio žaljenje što se problemom bave samo zaposleni u Vodovodu i što nema pomoći od predstavnika lokalnih samouprava na severu Kosova. 
"Tražim od predstavnika srpske vlasti na ovim prostorima i od predstavnika medjunarodne zajednice da se izvrši pritisak na odgovorne u Fabrici vode u južnom delu Kosovske Mitrovice kako bi se povećale količine vode, ali ne nailazim na razumevanje", rekao je
on.  
"Smatram da bi trebalo uključiti i premijera Srbije Ivicu Dačića jer problem postaje sve izraženiji i sve to može da ugrozi zdravlje gradjana zbog eventualnih epidemija širih razmera do kojih može doći", rekao je Rakić i dodao da se severu, na kom žive Srbi,
šalje samo višak vode koja ostane južnom albanskom delu.  
On je dodao da je uveden plan restriktivnog snabdevanja gradjana tako što se jedni delovi grada isključuju kako bi drugi dobili vodu i to se radi već 15 dana, ali razultati nisu vidljivi zbog samovolje u južnom delu grada gde se odlučuje koliko će se i kada vode pustiti
severu.  
Kada je osamdesetih godina gradjena fabrika vode u Šipolju samodoprinos su plaćali samo gradjani Kosovske Mitrovice i Zvečana I kapacitet je bio 450 litara u sekundi. S dolaskom medjunarodnih snaga 1999. priključeni su i Srbica i Vučitrn, a kapacitet je ostao isti. 
 
 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni