NEMA UPOTREBE SILE NA SEVERU
09/06/2013|Autor: Administrator|
|

Budva, 9.jun - Kosovski ministar bezbednosti Agim Čeku rekao je da kontrolisanje severa Kosova na silu nije i nikada neće biti opcija.
"Ne tražimo od zvaničnika Srbije da priznaju Kosovo. Ne trebate nas priznavati, ali dajte da sarađujemo'', rekao je Čeku u na panelu "Novi momenti u odnosima Srbije i Kosova" koji se održava u Budvi u okviru međunarodnog foruma o bezbednosti.
Čeku tvrdi da je Srbija sporazumom iz Brisela ''kosovskim Srbima poručila da izlazi iz Kosova, ali se potrudila i za njihov boljitak".
 
Prema oceni Čekua, briselski sporazum Beograda i Prištine je istorijski za Kosovo, ali i za celi region, a suština se ogleda u shvatanju da su i jedna i druga strana napravile ''velike iskorake na putu ka članstvu u EU i na putu udaljavanja od prošlosti''.
 
Čeku je, kako prenose podgorički mediji, rekao da je zadovoljan zbog posvećenosti Beograda i Prištine da sarađuju. Istakao je da je normalnizacija odnosa ''dobar znak'' i da se tome raduje.
 
"Između Beograda i Prištine postoje politički problemi, ali je važan dijalog predstavnika dve strane", rekao je Čeku.
 
Odgovarajući na pitanje o dozvoljavanju Srbije da Kosovo učestvuje na regionalnim konferencijama, Čeku je naveo da Priština, o tome ništa ne pita Beograd.
Na pitanje kada će Crna Gora i Kosovo razmeniti ambasadore, Čeku je rekao da je to pitanje dana, ističući da sa Podgoricom imaju jako bliske i prijateljske odnose.
 
Izvor: Vesti on line

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni