NEMA DOGOVORA OKO GAZIVODA
06/08/2013|Autor: Administrator|
|

LEPOSAVIĆ, 6. avgust - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da Beograd i Priština nisu približili stavove oko jezera Gazivode, u okviru pregovora o energetici. 
"Priština polazi od pretpostavke da sve njima pripada i to Beograd ne može i neće prihvatiti", rekaao je Vulin tokom posete Leposaviću.  
To je, kako je istakao, veoma udaljeno od realnosti jer se jedna trećina Gazivoda nalazi na prostoru Opštine Novi Pazar, a prilikom pravljenja tog veštackog jezera je "potopljeno na desetine srpskih sela i desetine hektara srpske zemlje da bi se napunilo 37 kilometara vode". 
"Po briselskom sporazumu Srbija ima pravo na svoju imovinu a država je spremna da sve što joj pripada da Zajednici srpskih opština, a ne Prištini", rekao je Vulin. 
Voda iz veštačkog jezera Gazovode, koje se jednom trećinom nalazi na teritoriji centralne Srbije, a dve trećine na severu Kosova, koristi se i za rashlađivanje Termoelektrane "Obilić". 
Savetnik zamenice premijera Kosova je Dren Zeka je ranije rekao da o jezeru i hidrocentrali Gazivode kosovske vlasti neće pregovarati sa Srbijom jer je reč o "bogatstvu i imovini" Kosova. 
On je za jučerašnje izdanašnje izdanje prištinskog dnevnika Koha ditore rekao da će se sa Srbijom razgovarati o pitanjima energetike, ali ne i o "bogatstvima i imovini Kosova". 
"Pitanje jezera Gazivode neće biti na stolu tokom razgovora, zato što je naša strana jasno stavila do znanja da se o imovini ne može razgovarati", rekao je Zeka i dodao da je to i stav Evropske unije. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni