NE PRIHVATAJU GRANICU I CARINU
22/01/2013|Autor: |
|

ZVEČAN, 21.januar - Za zzitelje severnog Kosova neprihvatljivo je uspostavljanje granice i carine na prelazima Brnjak i Jarinje, zakljuccak je danassnje zajedniccke sednice sve ccetiri Skupsstine opsstine severa Kosova cciji su predstavnici zatrazzili prijem kod predsednika i premijera Srbije.

Odbornici su se najavili pripremu "velikog narodnog protesta zbog pripajanja takozvanoj drzzavi Kosovo".

U zakljucccima za koje su, posle troccasovne rasprave glasali svi odbornici, osim devet cclanova Srpske radikalne stranke, insistira se na primeni poreskog sistema Srbije i na tome da se Ustavni sud izjasni o sporazumima Srbije i Kosova iz Brisela.

Sednici SO Kosovske Mitrovice, Zveccana, Leposavicha i Zubinog Potoka prisustvovali su predsednici opsstina, naccelnici okruga i direktori preduzecha i ustanova sa severa Kosova.

Predsednik Opsstine Kosovska Mitrovica i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantich podneo je izvesstaj
o toku i rezutatima pregovora u Briselu.

"EU u pregovorima nije neutralna, vech je apsolutno na strani Albanaca", ocenio je Pantich i dodao da je "sve ssto se nameche srpskom pregovaracckom timu deo plana Evropske unije".

U Briselu je dogovoreno formiranje fonda u koji bi se uplachivao prihod od carina i PDV, rekao je on i dodao da che do sledeche runde pregovora - februara, na Brnjaku i Jarinju vazziti sadassnji rezzim ulaska robe na sever Kosova.

Marko Jakssich, odbornik DSS, naglasio je da je neophodno da Ustavni sud Srbije donese odluku o ustavnosti svega ssto je dogovoreno u
razgovorima Beograda i Prisstine, i da carina i PDV ne treba da se naplachuju dok se ne definisse status Kosova.

Jakssich je izrazio nezadovoljstvo ssto "neki predstavnici vlasti u Beogradu institucije na Kosovu i Metohiji nazvaju paralelnim", s ccim se slozzio i predsednik Opssine Zubin Potok Slavissa Ristich.

Odbornica Ujedinjenih regiona Srbije Stojanka Petkovich istakla je da ta stranka neche voditi "destruktivnu politiku protiv Vlade" i izrazila zadovoljstvo ssto u pregovorima uccestvuje, "na ovaj ili onaj naccin, i predstavnik" Srba sa Kosova i Metohije.

Govornici su rekli da Srbi sa severa Pokrajine neche prihvatiti Ahtisarijev plan u okviru nezavisnog Kosova i osudili napade Albanaca na Srbe, njihova groblja i institucije.

 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni