NAUČNI SKUP O KULTURNOM NASLEĐU
07/10/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 7. oktobra  - Ministar zadužen za Kosovo I Metohiju Aleksandar Vulin upozorio je danas na pokušaje  da se srpsko kulturno nasleđe na Kosovu preimenuje u kosovsko.  Na naučnom skupu u Beogradu pod nazivom "Kulturno nasleđe Kosova I Metohije, istorijske tekovine Srbije na Kosovu i Metohiji i izazovi budućnosti", Vulin je rekao da će Srbija spremno dočekati razgovore s prištinskim vlastima u Briselu o imovini i zaštiti kulturne
baštine na Kosovu. 
Vulin je rekao da Srbija mora da nastupi sa konkretnim predlozima ne samo u Briselu već i na drugim mestima u svetu kako bi zaštitila  voju kulturnu baštinu na Kosovu. Ministar je ocenio da pokušaji da se kulturno nasleđe Srba preimenuje u kosovarsko imaju za cilj da se i u najznačajnijim institucijama, kao sto je UNESKO izgubi referenca Srbije i srpskog kulturnog nsleđa.  
"Ne treba trošiti vreme na objašnjavanje značaja srpskog kulturnog blaga u dnevnom životu i definisanju države Srbije kao takve, ili na značaj kosovskog mita, ali treba trošiti vreme u redefinisanje pozicije Srbije u Pokrajini i aktivnog učesća u odbrani našeg kutrunog nasleđa", kazao je Vulin. 
Rektor prištinskog univerziteta, sa sedištem u Kosovkoj Mitrovici, Srećko Milačić je rekao da je upravo srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Meohiji duhovna vertikala koja mora da se bez predrasuda predstavi evopskim društvima. 
Učestvujući na skupu o srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu, koji se održava u Palati Srbije u Beogradu, Milačić je rekao da se boji da će Srbija ako ne odbrani svoje kutlurno nasleđe na Kosovu krenuti prema Evropi "vezanih ruku i nogu" 
Na naučnom skupu u Beogradu pod nazivom "Kulturno nasleđe Kosova I Metohije, istorijske tekovine Srbije na Kosovu i Metohiji i izazovi budućnosti" govorio je i episkop lipljanski Jovan. 
On je ukazao da je veliki deo srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu uništen u talasima nasilja na Kosovu. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni