NATO PROTIV VOJSKE KOSOVA
09/02/2013|Autor: |
|

PRIŠTINA, 9. februar - Severnoatlanska alijansa nije saglasna da Kosovo dobije svoju vojsku, rekli su za dnevnik Koha ditore neimenovani zvaničnici NATO-a. I pored najava Prištine da Kosovo ove godine namerava da transformiše BSK u Vojsku Kosova, NATO zvaničnici navode da to nije moguće.

"Kosovo može da odluči da Bezbednosne snage (BSK) tranformise u Vojsku Kosova, ali takav se korak nimalo ne bi svideo NATO zvaničnicima.  Budući status BSK je nejasan i ostaje tema rasprava uutar NATO-a", rekao je taj zvaničnik.

Četiri od 27 država članica NATO-a koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu zemlju - Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka ne žele da Kosovo dobije svoju vojsku.

Zvaničnik NATO-a je rekao da i oni traže put izlaska jer večno ne mogu ostati na Kosovu, medjutim ističe da za ovu godinu najavljena transformacija BSK u Vojsku Kosova nije moguća, bez ozbira na izjave visokih zvaničnika Kosova, medju kojima je najglasniji ministar BSK Agim Čeku.

Izvor dnevnika kaže da u NATO-u veruju da institucije Kosova neće preuzeti rizik da transformišu BSK u vojsku bez saglasnosti NATO-a i da veruje da će ostati i dalje, kao i do sada kooperativne u saradnji sa NATO-om.

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni