NAPREDAK U LIBERALIZACIJI VIZA
09/08/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 9. avgust - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi ocenio je da je u procesu liberalizacije viza učinjen veliki posao i izrazio očekivanje da će konačan izveštaj u septembru biti pozitivan. 

Redžepi je za dnevnik Tribuna rekao da je u poredjenju sa istim periodom prošle godine povečan broj tražilaca azila sa Kosova u nekim od zemalja članica šengen zone. 

Redžepi je rekao da su sporazumi sa mnogim zemljama o povratku onihkoji zahtevaju azil doneli rezultate pošto je u tim sporazumima jasno utvrdjeno da će svi koji budu tražili azil biti vraćeni na Kosovo. 

Troškove njihovo povratka pokriva zemlja koja ih vraća dok Kosovo ima poseban fond za one koji se vraćaju, kako bi im se pomoglo da se uključe u društveni i ekonomski život. 

Broj onih koji traže azil u Madjarskoj, Austriji i Švajcarskoj je povećan, kazao je Redžepi i dodao da očekuju izveštaj iz Švedske i Nemačke. 

Kosovo je prošle godine dobilo vodič u procesu liberalizacije viza. Očekuje se da u septembru Evropska komisija podnese izveštaj o ostvarivanju kriterijuma i standarda u procesu liberalizacije viza I da odredi vremenski period kada će i gradjani Kosova moći da putuju bez viza. 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni