NA REDU TELEKOMUNIKACIJE I ENERGETIKA
11/06/2013|Autor: Administrator|
|

BRISEL, 11. juna 2013. (Beta) - Timovi Beograda i Prištine nastavljaju danas u Briselu pregovore o rešenjima za pitanja telekomunikacija I energije, oko kojih je dosad postignut izvestan napredak.
Sporazumom o normalizaciji odnosa Beograd-Priština je utanačeno da se reše i ova pitanja i razgovori će se odvijati na političkoj, ministarskoj ravni, i na nivou stručnjaka.
U srpskom timu će biti ministar za telekomunikacije Rasim Ljajić I drugi zvaničnici.
Premijer Srbije Ivica Dačić je posle jedne runde pregovora u Briselu izjavio da se pregovorima mora obezbediti snabdevanje energijom za srpske opštine na Kosovu, kao i da Srbi na Kosovu mogu koristiti usluge mobilne i fiksne telefonije srpskih kompanija.
Polovinom maja je, posle runde dijaloga u Briselu, šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević saopštio da je u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine o telekomunikacijama i energetici danas ostvaren veliki pomak, mada ne i konkretan dogovor koji bi mogao da se postigne.
Pavićević je rekao da je "došlo do pomeranja s mrtve tačke" u pregovorima o energetici i telekomunikacija, ali se moraju raspraviti pitanja kao što su, pored ostalog, funkcionisanje operatera mobilne telefonije, distribucija struje i elektroenergetska stabilnost.I, kako je dodao, sad se krenulo ka tome da se obezbedi "energetska sigurnost za sever Kosova i srpsku zajednicu, gde je bilo problema u snabdevanju elektroenergijom, kao i problema sa signalom mobilne telefonije i problema s fiksnom telefonijom".
Ministar pravde Srbije Nikola Selaković je prošlog petka, posle susreta s timom Prištine, zatražio politički pritisak na
rukovodstvo kosovskih Albanaca, ukoliko se želi postizanje dogovora o sprovodjenju briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa. 
Selaković je upozorio da predstavnici Prištine ne pokazuju spremnost za dogovore i da "na neke sastanke dolaze nepripremljeni i da čitava priča onda kreće stihijski".
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni