MOGUĆA PODELA DPK
20/10/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 19. oktobra  - Unutrašnje podele unutar vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) mogu da dođu još vise do izražaja sledeće godine pred održavanje parlamentarnih izbora, piše u izveštaju američke organizacije IHS Jane's.  Dnevnik Tribuna u elektronskom izdanju prenosi delove izveštaja koji je objavljen 14. oktobra u kojem se ističe da će se lider DPK Hašim Tači suočiti sa velikim izazovima i da je jedan od njih formalna podela stranke pred održavanje opštih izbora sledeće godine.  Stručnjaci te organziacije su analizirali situacju na Kosovu pred lokalne izbore koji će se održati 3. novembra.  U delu izveštaja gde se govori o  političkim strankama ističe se da se DPK, kao najveća parlamentarna stranka, suočava s povećanjem
unutrašnjih podela. U tom smislu se spominje Fatmir Ljimaj, dugo vremena jedan od najviših zvaničnika stranke, koji, iako je još u stranci, lobira pritiv nje u korist jedne građanske incijative u Mališevu. 
Takođe se ističe da je i Demokratski savez Kosova (DSK) pod pritiskom.  Iako je lider stranke Isa Mustafa pred izbore važio za glavnog favorita za ponovni izbor za prvog čoveka Prištine, sada se stanje menja i, prema ocenama u izveštaju, najveći konkurent mu je potpredsednik Samoopredeljenja Špend Ahmeti.
U izveštaju se analizira i učešće i uticaj koji predstavnici Srba mogu imati na ove izbore, posebno na severu. Imajući u vidu kampanju za i protiv njihovog učešća na izborima, procenujuje se da na njih može izaći između 20 i 30 odsto upisanih glasača, što prema istim analizama, znači uspešne izbore. Prema analizi, većina Srba sa severa se plaši da će učešće na izborima omogučiti povratak tog dela pod administraciju zvanične Prištine.
IHS Jane's je organizacija sa sedištem u SAD. Oko sebe okuplja profesionalce koji se angažuju na istraživanjima i analizama različitih procesa na osnovu potreba tržišta. 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni