MOGUĆ KOMPROMIS PRIŠTINE I BEOGRADA
28/01/2013|Autor: |
|

BEOGRAD, 28.januar - Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i savetnik kosovske predsednice Ramuš Tahiri saglasili su se da je moguće doći do kompromisnog rešenja o pitanju Kosova, kao i da je za to neophodna direktna komunikacija Beograda i Prištine.

U razgovoru savetnika predsednika Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage, u emisiji "Most" Radija Slobodna Evropa, Đurić je rekao da misli da je veoma važno da Beograd i Priština nastave dijalog o svim pitanjima.
"Naša strana je otvorena i ambicija današnje generacije političara u Beogradu je da do kompromisnog rešenja dođe. Da bismo to postigli, neophodna je direktna komunikacija, u čemu smo napravili značajan iskorak u prethodnih nekoliko meseci", rekao je Đurić.

Upitan da li veruje da je moguće naći kompromisno rešenje, Tahiri je odgovorio: "Svakako, i potpuno sa slažem sa ovim što je rekao gospodin Đurić". Upitan šta bi zauzvrat ponudio Beograd, ukoliko bi Priština prihvatila autonomnu zajednicu srpskih opština na severu Kosova i da li bi to moglo biti mesto u Ujedinjenim nacijama, Đurić je rekao da to pitanje nije na dnevnom redu, kao i da su predsednik Nikolić i premijer Ivica Dačić pojasnili stav države o tom pitanju.

"U našem predlogu (platformi) nudi se veoma ozbiljan set ustupaka koji se tiču pravnog statusa institucija koje funkcionišu u pokrajini, participacije srpske zajednice u tim institucijama, učešća Kosova i Metohije u različitim regionalnim i međunarodnim organizacijama, kao i rešavanja čitavog niza praktičnih pitanja, od transparentnosti finansiranja do pitanja imovine. Međutim, pitanje o kome govorite nije na dnevnom redu", rekao je Đurić.

Tahiri kaže da pitanje da li će Kosovo dobiti stolicu u UN ne zavisi od Srbije, već od Saveta bezbednosti.
"Glavna mana srpske platforme je što ne gleda na Kosovo kao na zajednicu naroda i narodnosti, nego samo kroz prizmu srpskog etničkog elementa na Kosovu. Ona traži zajednicu samo za srpske opštine. Mi na Kosovu imamo i zajednicu Bošnjaka, Turaka, i drugih nacionalnosti", rekao je Tahiri.

On je podsetio da je Kosovo priznalo gotovo 100 zemalja članica Ujedinjenih nacija i dodao da Priština zna da, u skladu sa Poveljom UN, bez preporuke Saveta bezbednosti, Kosovo ne može dobiti mesto u Ujedinjenim nacijama. "A tome se protivi Rusija i Kina. Prema tome, da li će Kosovo dobiti stolicu u Ujedinjenim nacijama ne zavisi od Srbije, već od Saveta bezbednosti. Čak i da imamo bilateralne odnose sa Srbijom, naše mesto u Ujedinjenim nacijama nije sigurno", rekao je Tahiri.

Izvor: Tanjug


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni