MMF ODOBRIO KOSOVU ZAJAM
17/07/2013|Autor: Administrator|
|

VAŠINGTON, 16. jul - Medjunarodni monetarni fond (MMF) završio je četvrti pregled ekonomskih performansi Kosova u sklopu stend-baj aranžmana, čime je omogućeno povlačenje tranše u visini od 4,25 miliona specijalnih prava vučenje (SDR) ili 4,9 miliona evra.
Kosovske vlasti nagovestile su da neće povući sumu koja im je na raspolaganju nakon četvrtog pregleda, jer nameravaju da u 2013.godini stend-baj aranžman s Fondom tretiraju kao predostrožni.  
MMF je u aprilu prošle godine odobrio Kosovu stend-baj aranžman na 20 meseci od 104,8 miliona evra, a ukupne isplate do sada dostigle su 90 miliona evra. 
"Kosovska ekonomija pokazala je elastičnost u globalnoj finansijskoj krizi zahvaljujući 'zdravoj' politici u sklopu programa koji je podržao MMF i obilnim doznakama i direktnim stranim ulaganjima dijaspore", istakla je zamenica direktora Fonda Nemet Šafik. 
Ona je rekla i da u narednom periodu Kosovo treba da smanji zavisnost od takvog priliva i razvije sektor trgovine koji će podsticati samoodrživ rast. 
Šafik je istakla i važne korake koje Kosovo preduzima kako bi izgradilo konkurentniju ekonomiju, kao i činjenicu da su vlasti u poslednje dve godine obnovile održivu fiskalnu politiku. 
Ocenivši da je bankarski sistem Kosova brzo rastao u poslednjih deset godina, ona je naglasila da će dalji napredak sektora zahtevati jačanje institucija. 
MMF ocenjuje da je bankarski sistem Kosova stabilan, sa adekvatnim rezervama kapitala, umerenim nivoom nenaplativih zajmova i dobrom likvidnošću. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni