MINIMALAN NAPREDAK U SPROVOĐENJU SPORAZUMA
15/08/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 14. avgust - Politički analitičari na Kosovu ocenili su danas da je ostvaren minimalan napredak u sprovođenju briselskog sporazuma jer nijedna strana nije spremna da ostvari dogovoreno. 
Analtičar Međunarodne krizne grupe Naim Rašiti rekao je da postoje brojne nesuglasice oko transformisanja srpskih paralelnih struktura I ocenio da se takvo stanje na terenu neće promeniti pre lokalnih izbora. 
Prema njegovim rečima, sem simboličnog zatvaranja dve kancelarije na severu, u kojima je bila smeštena policija, nema drugih promena.  Rašiti je ocenio da će transformacija paralelnih struktura biti teška jer postoji protivljenje Srba.  
"Prištini će biti potreban veliki broj srpskih sudija na severu. U srpskom sistemu je 30 aktivnih i oko 80 neaktivnih sudija. Zvanično je oko 200 pripadnika MUP-a, i na stotine članova civilne zaštite. Ne zna se kako će se regulisati njihova transformacija I uključivanje u institucije, ali je evidentno da postoje nesuglasice
oko načina transformacije", rekao je Rašiti. 
lir Deda iz Instituta za politička istraživanja i razvoj, KIPRED, ocenio je da nijedan sporazum Beograda i Prištine nije bio sproveden do kraja, što, prema njegovim rečima, pokazuje da dve strane nisu posvećene normalizaciji odnosa. 
"Vlade obe zemlje, odnosno njihovi premijeri koriste ovaj politički I diplomatski proces za politički opstanak. Potrebni su dugoročni sporazumi, a ono što smo iz ovog dijaloga videli jesu kratkoročni sporazumi", kazao je Deda. 
Vladi Kosova saopštila je da je napredak u sprovođenju sporazuma postignut i da se radi na zatvaranju "ilegalnih srpskih struktura" u opštinama na severu, koje će se kasnije integrisati u kosovske organe. 
Ovaj proces bi trebalo da se okonča do 30. septembra. 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni