MANASTIR DEČANI POD OPSADOM
08/02/2013|Autor: |
|

VISOKI DEČANI, 8. februar - Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da je manastir Visoki Dečani blokiran snažnim snagama policije i Kfor-a zbog pretnji rukovodstva opštine Dečani i ekstremnih grupa da će protestovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava tog manastira.

Oni su, kako piše u saopštenju, nameravali da danas protestuju pred samim manastirom i da je zbog "otvorenih bezbednosnih pretnji" iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić odlučio da zatvori kapije manastira za sve posetioce, prvi put u poslednjih 13 godina.

Navodi se da opštinske vlasti vode medijsku i političku kampanju da se pritiscima i pretnjama obori odluka Vrhovnog suda Kosova i manastiru Dečani oduzme 50 odsto njegove imovine.

"Rukovodioci opštine i ekstremne grupe žele da se probiju pred manastir da bi protestvovali. Kfor i policija blokiraju kordonima pristup manastiru", piše u saopštenju te eparhije.

Iguman manastira Sava Janjić obavestio je danas i strana predstavništva u Prištini, OEBS i Eleks da je manastiru onemogućen normalan život i da opština Dečani ne samo da ne poštuje zakone već otvoreno radi na etničkom čišćenju te teritorije.

Eparhija raško-prizrenska je navela da je namera demonstranata da pred manastirom postave plakate sa uvredljivom sadržinom i podsetila da su se na dosadašnjim protestima u obližnjem gradu pojavljivale parole i slogani u kojima se navodi da taj manastir nije srpski već albanski manastir i da su monasi na silu okupirali manastir.

Cilj tih parola je, kako piše u saopštenju, oduzimanje te svetinje, njene imovine i proterivanje monaštva Srpske pravoslavne crkve (SPC)  preostalih Srba.

"Već danima manastir Visoki Dečani izložen je demonstracijama koje se održavaju u obližnjem gradu, najuvredljivijim porukama i otvorenim pretnjama povodom odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava manastira", navodi se u saopštenju.

Kako je saopštila eparhija raško-prizrenska, Vlada Kosova se zvanično obavezala pred medjunarodnom zajednicom da će pružiti verske i pravne slobode svim verskim zajednicama, uključujući i SPC i da će svetinje SPC biti posebno zaštićene.

 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni