MAĐARSKA KONTROLIŠE VAZDUŠNI PROSTOR
09/08/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 9. avgust - Kfor i Madjarska su se dogovorili da u narednih pet godina vazdušni prostor Kosova kontrolišu nadležne madjarske institucije, objavio je danas prištinski dnevnik Tribuna. 
"Republika Kosovo neće moći da kontroliše svoj vazdušni prostor najmanje pet narednih godina. U tom periodu ovaj element suvereniteta države će kontrolisati Madjarska", naveo je list.  
Sporazumom je predvidjeno da Madjarska vodi sve civilne vazduhoplovne usluge u kosovskom vazdušnom prostoru, ali da vojno vazduhoplovstvo ostaje u nadležnosti Kfora.  
Zvaničnici NATO-a su za dnevnik izjavili da sporazum omogućava otvaranje vazdušnog prostora nad Kosovom za civilni saobraćaj, što nije slučaj od kraja rata u junu 1999. godine.   
Neimenovani zvaničnik NATO je za dnevnik rekao da su i Priština I Beograd bili informisani o nameri da se sa Madjarskom potpiše takav sporazum.  
Kosovo je, prema dnevniku, zatražilo da kontrolu nad vazdušnim prostorom Kosova preuzme Italija, ali je Savet NATO odlučio da taj posao obavlja Madjarska. 
 
izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni