LOKALNI IZBORI KLJUČ ZA EVROINTEGRACIJE
01/11/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 1. novembra  - Britanski ambasador na Kosovu Jan Klif izjavio je da su lokalni izbori ključ za put i Srbije i
Kosova ka Evropskoj uniji.  Klif je u intervjuu za Radio-televiziju Kosova rekao da je u interesu svih što veća izlaznost na lokalnim izborima u nedelju na Kosovu. 
"Moram reći da je stav moje vlade da bojkot na severu vodi samo u ćorsokak, to nije u interesu građana. Najbolje za sve, čak i za ljude koji su protiv (briselskog) sporazuma je da glasaju i da čujemo ideje i glas građana", rekao je Klif. 
Uz ocenu da su izbori ključ za evrointregracije i Kosova i Srbije, Klif je rekao: "Imate ulogu, vi imate uticaj i morate ohrabriti ljude da izađu na izbore. Zbog toga je poseta političara i ministara iz Beograda vrlo važna". Britanski ambasador je rekao da će u slučaju velikog bojkota na severu Kosova, Albanci izabrati gradonačelnike iz albanske zajednice. 
"To nije u interesu srpske zajednice, to nije ni naš inters. Naš interes su izbori koji vode kredibilnim skupštinama opština I gradonačelnicima", rekao je Klif. 
On je ocenio da će izlaznost na severu biti mnogo manja nego južno od Ibra, ali i izrazio nadu će izbori biti kredibilni. 
"Prvi put ćemo na severu imati predstavnike zajednice koji su legalni za nas iz međunarodne zajednice, za Prištinu i za Beograd i to je važan korak za stanovnike na severu", rekao je on.  
Klif je rekao da problemi s birackim spiskovima pokazuju da je potrebno sprovesti reformu izbornog sistema do opštih izbora sledeće godine. 
"Ako bude velikih manipulacija, to će biti veliki problem za put Kosova u EU", rekao je britanski ambasador. 
On je ocenio da je predizborna kampanja bila veoma aktivna i na severu Kkosova i da nije bila prljava, ali da za ocenu treba sačekati izveštaj posmatračke misije EU. 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni