LJULZIM PECI OFICIR ZA VEZU U BEOGRADU
23/01/2013|Autor: |
|

BEOGRAD, 23. januar - Kosovski oficir za vezu u Beogradu trebalo bi da bude Ljuljzim Peci, ambasador Kosova u Švedskoj, nezvanično saznaje Danas u diplomatskim izvorima u Prištini.

On bi na novu dužnost trebalo da stupi u martu.

U prištinskim krugovima spekuliše se da je službu u Beogradu prethodno odbio aktuelni kosovski ambasador u Makedoniji Iljber Hisa. Vlada Kosova je ranije najavila da će njen predstavnik u Beogradu imati diplomatski imunitet i sva prava koja imaju ambasadori.

Iako se u medijima spekuliše da je jedini kandidat Vlade Srbije za oficira za vezu u Prištini bivši državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović, izvori Danasa u krugovima bliskim državnom vrhu u Beogradu tvrde da je njegovo imenovanje neizvesno i da bi, navodno, to mesto mogao da dobije kadar SPS. Oliver Ivanović je bio član SPS, doduše devedesetih godina.

Krugovi bliski Vladi Srbije tvrde da ne postoje rokovi za imenovanje oficira za vezu i da uprkos ranijim najavama premijera Ivice Dačića da će se to uraditi „vrlo brzo“, u Beogradu ovu temu od prošlonedeljnog kruga briselskog dijaloga niko ne pominje.

Iz više izvora Danasu je nezvanično rečeno da oficiri za vezu neće imati diplomatski imunitet i privilegije, ali da će svakako imati neka prava kao službenici kancelarija EU, pri kojima će u prvo vreme raditi. Pojedini predstavnici srpske diplomatije upozoravaju da će oficiri za vezi Beograda i Prištine biti ravnopravni, što ukazuje na „novu varijantu diplomatskog predstavljanja, gde su oni preteča ambasadora“.


Pročitaj celu vest


Izvor: Kontakt plus radio


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni