KOSOVO U UN JEDNO OD PITANJA U DIJALOGU
24/01/2013|Autor: |
|

BEOGRAD,24.januar- Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm izjavio je da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana i da što pre treba da bude u evropskoj porodici, ali Nemačka, kao i cela EU, očekuje normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pre nego što načini naredni korak ka Briselu i da je i članstvo Kosova u UN jedno od pitanja koje treba da se nađe "na stolu" u Briselu.
"Postoji mnogo pitanja kojima obe strane moraju da se pozabave, da bi odnose dovele na zadovoljavajući nivo. Ono što je trenutno veoma važno jeste pronalaženje rešenja za paralelne strukture na severu Kosova. Jednostavno, više nije moguće da one nastave da funkcionišu u sadašnjoj formi", rekao je Vilhelm.On je kazao da je, pored povlačenja iz paralelnih institucija, važno i da Srbija prestane da blokira Kosovo da postane član niza evropskih i međunarodnih institucija i dodao je i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama jedno od pitanja koje treba da se nađe "na stolu" u Briselu.
Na pitanje da li će se taj pristanak Srbije tražiti već za dodeljivanje datuma, on je odgovorio da je to u ovom trenutku teško reći."Sve će zavisiti od dogovora koji se postigne u okviru Evropskog saveta, između svih 27 članica EU.On nije mogao da potvrdi česte ocene da je dosadašnji napredak oko rešavanja kosovskog pitanja dovoljan da šefovi država i vlada EU u martu Srbiji dodele datum za početak pristupnih pregovora."Hoćemo da Srbija što pre postane članica EU, ali ne prihvatamo da bilo koja zemlja ulazeći u Uniju uveze i svoje probleme. Zato se nadamo da će politički dijalog, koji je počeo u oktobru, nastaviti da daje rezultate potrebne za pozitivnu odluku Evropskog saveta", istakao je Vilhelm.

 

izvor: RTV Puls

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni