KOSOVO POČINJE PREGOVORE O SSP
28/06/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 28. jun - Šefovi država ili vlada Evropske unije (EU) odlučili su danas u Briselu da započnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju izmedju EU i Kosova.   Sporazum će potpisati EU, a ne zemlje članice, budući da pet zemalja EU nije priznalo nezavisnost Kosova. 
Kosovo je obuhvaćeno Procesom stabilizacije i pridruživanja koji je EU pokrenula 2000. godine za region Zapadnog Balkana, a Evropska komisija od 2005. godine objavljuje izveštaj o napretku Kosova. 
Savet EU je 18. februara 2008. primio na znanje proglašenje nezavisnosti Kosova i konstatovao da je na članicama da odluče o odnosima sa Kosovom u skladu sa nacionalnim praksama i medjunarodnim zakonom. 
Kosovo nisu priznale Slovačka, Španija, Grčka, Kipar i Rumunija., ali to ne predstavlja prepreku za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji I pridruživanju sa Kosovom.  
S S P sa Kosovom je prvi takav sporazum o kome će se pregovarati u skladu sa Lisabonskim ugovorom koji daje Komisiji mogućnost da pregovara o medjunarodnim sporazumima u skladu sa njenim nadležnostima. Ipak, taj sporazum bi trebalo da ima i više zaštitnih odredbi koje se odnose na interese zemalja. EU je više puta naglasila da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu u skladu s evropskom perspektivom regiona Zapadnog Balkana, a do 2012. godine nije bilo većih pomaka u pridruživanju Kosova EU. Brisel je 19. januara prošle zvanično pokrenuo dijalog sa Prištinom o liberalizaciji viznog režima za gradjane Kosova, koji jedini na Zapadnom Balkanu ne mogu da putuju bez viza u EU.  
 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni