KOSOVO DOMAĆIN LETNJEG PROGRAMA O RELIGIJI
05/08/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 5. avgust - Tony Blair Faith Foundation i Ministarstvo inostranih poslova Kosova, u saradnji sa Balkanskim institutom i Univerzitetom u Prištini, pokreće dvonedeljni letnji program "Vera i spoljna politika: Istraživanje uloge religije u konfliktnim i post - konfliktnim transformacijama" koji će se održati između 5. i 17. avgusta. Program će ugostiti 26 učesnika iz 15 zemalja, uključujući i daleke zemlje kao Maroko, Kina i Ukrajina.
 
Ugledni stručnjaci će se obratiti učesnicima tokom raznovrsnog programa koji pokriva teme kao što su religija u kontekstu posleratne rekonstrukcije i uloga religije, kulture i identiteta na Balkanu. Govornici su profesor Miroslav Volf sa Univerziteta Yale, Ivo Banac, profesor na Univerzitetu Yale i na Univerzetetu, Ambasador Zamir Akram, bivši ambasador Pakistana u UN-u i predavač na Geneva school of diplomacy i Obrad Savic, osnivač i direktor Univerziteta Singidunum. Program će obuhvatiti vikend putovanje u Prizren radi posete kulturnom nasleđu ovog grada gde džamije i crkve stoje rame uz rame.
 
Charlotte Keenan, načelnik Toni Blair Faith Foundation je izjavila:
 
"Ovog leta sarađujemo sa Ministarstvom inostranih poslova Kosova, Univerzitetom u Prištini i Balkanskim institutom,  i radimo na intenzivnom letnjem kursu o interakciji između religije i inostrane politike. Program okuplja studente, profesionalce, diplomate, kao i regionalne i međunarodne lidere. On će dati učesnicima potrebna znanja i veštine za razumevanje i analizu uloge religije u kontekstu sukoba i postkonfliktnih situacija. Nadamo se da će nam omogućiti da vidimo religiju da budu deo rešenja, kao i često deo problema. Ne mogu da zamislim bolje mesto od Kosova za takav kurs".
 
Petrit Selimi, zamenik Ministra inostranih poslova Republike Kosovo je rekao:
 
"Letnji Program predstavlja korak napred u našoj stalnoj posvećenosti da promovišemo međuverski dijalog na Kosovu. To je deo naše višestruke javne diplomatije i nastavak uspešne međuverske konferencije koja je dovela verske lidere i stručnjake iz celog sveta u Peć u maju ove godine. Drago nam je da sarađujemo sa Tony Blair Faith Foundation i da budemo domaćini programa koji će primiti svetske renomirane stručnjake ovde na Kosovu koji će analizirati ova važna pitanja sa učesnicima iz 14 zemalja".
 
Za više informacija o programu, molimo posetite www.interfaithkosovo.org , ili pratite @ InterfaithRKS na twitteru koristeći #interfaith #Kosovo. Ili se obratiti birou Ministarstva Inostranih Poslova za odnose sa javnošću na: artan.behrami@rks-gov.net, drilon.zogaj@rks-gov.net .
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni