KOSOVO ĆE TEŠKO DO UN
01/02/2013|Autor: |
|

BEOGRAD, 1. februar - Sve i da Srbija pristane da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama i nijedna od stalnih članica Saveta bezbednosti ne uloži veto - Priština će teško dospeti na Ist River.

Naime, da bi neka država ušla u najviše društvo mora da prođe čak četiri koraka, a, na kraju tog puta, opet je može sačekati rampa na sednici Generalne skupštine na kojoj za prijem mora da glasa većina od 193 članice. Nezavisnost Kosova trenutno priznaje 91 zemlja koja ima stolicu u najvećoj međunarodnoj organizaciji.Iako nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm poručuje da, bez obzira na pristanak ili protivljenje Srbije, Kosovo može u UN, naši sagovornici odgovaraju da baš i nije tako.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi kaže za ”Novosti” da nije realno da se u bliskoj budućnosti povede rasprava o članstvu Kosova u UN:

- Vidim da deo međunarodne zajednice igra na kartu pristanka Srbije da odblokira članstvo Prištine, jer su svesni koliko je teško da to prođe na Ist Riveru. Čak i da Srbija da zeleno svetlo za to, i dalje je ogroman broj zemalja u Generalnoj skupštini koje nisu priznale nezavisnost Kosova i koje će teško glasati za njegov prijem.

Pavle Jevremović, naš nekadašnji ambasador u UN, kaže da će u prvu, teško premostivu prepreku, Kosovo ”udariti” u Savetu bezbednosti. Tu Srbija može da računa na veto Rusije. I Jevremović smatra da, čak i da se desi da SB propusti kosovski zahtev, male su šanse da ga Generalna skupština izglasa.- Pritisci na Srbiju sigurno će biti veliki i mi bismo možda mogli razmisliti o statusu posmatrača za Kosovo. Oni bi, u tom slučaju, mogli da prisustvuju sednicama, ali ne bi imali pravo glasa. To bi bilo prihvatljivo i za one zemlje koje nisu priznale nezavisnost.

Izjave nemačkog ambasadora oko stolice Kosova u UN, prema lideru DSS Vojislavu Koštunici, premašuju granice uobičajene pristojnosti i potcenjuju gostoprimstvo koje mu je ukazala Srbija. Koštunica je dodao da ambasador mora da zna šta je saglasno međunarodnom i unutrašnjem pravu i da nije njegov posao da vodi politiku Srbije.

Kako saznajemo, naše diplomate dobile su instrukcije da još aktivnije lobiraju kako bi sprečile nova priznavanja Kosova i ojačale pozicije naše zemlje kod onih država koje su to do sada odbile da učine. Naruku Srbiji ide i činjenica da je predsednik Generalne skupštine trenutno Vuk Jeremić.

VLADA U PETAK O OFICIRU ZA VEZU

VLADA Srbije trebalo bi na sednici u petak da imenuje Dejana Pavićevića za oficira za vezu Beograda sa Prištinom. Posle toga, krenuće se u formiranje naše kancelarije pri Misiji EU u Prištini. Na mesto Pavićevića, koji je do sada vodio tehnički dijalog sa Prištinom, najverovatnije će biti postavljen neko od njegovih saradnika iz Kancelarije za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu.

Izvor:Radio Konktakt plus


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni