KOSOVO BEZ SRBA NIJE KOSOVO
12/06/2013|Autor: Administrator|
|

K.MITROVICA, 12. Jun- Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ian Klif ocenio je danas da Briselski sporazum ne nudi idealna rešenja, ali da je za gradjane severa Kosova najbolje da
izbori, koji će biti oktobra, budu uspešni i da Srbi na njih izadju.
"Uloga Srba na Kosovu je posebna" i ako ih tu ne bude, onda to "nije Kosovo", rekao je britanski ambasador za televiziju Most iz Zvečana. 
Klif je dodao da je dobro poznate stanje na Kosovu, i da život Srba nije isti na severu i južno od reke Ibar. 
"Velika Britanija se aktivno uključila u organizovanje povratka više od 50 raseljenih srpskih porodica u Prizren, i 180 porodica u Klinu I Istok", rekao je on i dodao da zna sa kojim se oni problemima sreću, te da je potrebno veće angažovanje srpskih policajaca u tim mestima.
Na pitanje da li bi se vratio da živi gde nije dobrodošao i gde mu je uzrpirana imovina, Klif je kazao: "To nije dobra stvar, ali se Srbi ne odlučuju na povratak ne samo zbog osećaja nebezbednosti, već I zbog ekonomskih uslova". 
Britanski ambasador je dodao da u njegovoj zemlji ima zainteresovanih za ulaganja na Kosovu, ali "do toga neće doći bez političkog razgovora i jasne političke situacije". 
Po njegovom mišljenju, postoje dva principa za stabilnost na Balkanu: "To su teritorijalni integritet i princip samoopredeljenja. Zato mi podržavamo teritorijalni integritet Kosova s granicama koje su postojale u bivšoj Jugoslaviji i zato stanovnici severa Kosova moraju
biti pod 'kišobranom' Kosova", rekao je Klif. 
Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine pruža zaštitu Srbima kroz Zajednicu srpskih opština koju podržava Vlada Srbije. 
Ambasador je ocenio da bi svako drugo rešenje koje ne podrazumeva teritorijalni integritet Kosova, bilo loše za Balkan i budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana.
On je ocenio da je proces integracije u EU sada veoma komplikovan. 
"Siguran sam da EU neće prihvatiti nove članove bez dobrih bilateralnih odnosa i bez normalizacije odnosa", rekao je Klif i dodao da je cilj Britanije da Srbija, Kosovo i Crna Gora budu zajedno u Uniji. 
 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni