KOHA DITORE O FONDU ZA SEVER
20/01/2013|Autor: |
|

Formiranje fonda za sever Kosova obeležiće početak saradnje Srba iz tog područja s kosovskim institucijama, piše danas prištinska "Koha ditore".

Dnevnik piše da će taj fond, u koji će se slivati sredstva vlada Kosova i Srbije i dažbine koje se ubiru na prelazima na severu, na početku imati 16 miliona evra i njime će upravljati predstavnici Evropske unije, dok će informacije o poslovanju dobijati obe vlade.

"Predstavnici kosovskih Srba imaće pravo da iznose zahteve u vezi s najprioritetnijim investicijama u tom delu Kosova", prenosi list.

"Koha" dodaje da se na sastanku premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu najduže razgovaralo o tome koju teritoriju fond treba da pokriva.

Izvor dnevnika navodi da je kosovski premijer insistirao da Vučitrn, Srbica i južni deo Mitrovice budu deo tog fonda kojim bi na taj način bio obuhvaćen čitav region Mitrovice.

Izvori dnevnika bliski sastanku u Briselu kazali su za "Koha ditore" da su se dvojica premijera dogovorili oko plana zamene bezbednosnih struktura Srbije na severu, kao i o strukturama lokalnih Srba koje će saradjiivati sa institucijama Kosova.

Osetljiva pitanja kao što su funkcionisanje Okružnog suda u Mitrovici i policije ostavljeno je za naredni susret dvojice premijera sredinom februara.

Medjutim, drugačiji pristup dogovoru o formiranju fonda ima dnevnik "Zeri", koji ocenjuje da to predstavlja pečat za autonomiju severnog dela Kosova.

Utekstu pod naslovom "Fond za sever, pečat na autonomiju" taj list prenosi stavove pokreta Samoopredeljenja da poseban fond za sever prevazilazi nadležnosti zvanične Prištine i legalizuje ono što se naziva eksteritorijalnost.

Medjutim, predstavnici najveće opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova, ne komentarišu postignuti dogovor, već zahtevaju da premijer Tači u najkraćem roku informiše Skupštinu Kosova o poslednjem sastanku o suštini sporazuma koji su na njemu postignuti.

 

Izvor> BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni