KO ĆE VLADATI NA SEVERU?
27/02/2013|Autor: TV Mir|
|

 

KOSOVSKA MITROVICA, 27.februar - U Kosovskoj Mitrovici za sutra je zakazana sednica Skupštine opštine na kojoj bi moglo doći do pucanja koalicije između SNS-a i DSS-a i formiranja nove skupštinske većine koja će, do raspuštanja "paralelnih vlasti" na Kosovu, upravljati gradom na Ibru. Ne zna se ko će činiti novu vlast, ali je izvesno da će na jednoj strani biti Marko Jakšić, poslanik DSS-a u Skupštini Srbije, a na drugoj Krstimir Pantić, predsednik opštine, jedan od lidera naprednjaka i odnedavno zamenik direktora vladine Kancelarije za KiM.
Dvojica političara od ranije nisu u najboljim odnosima, ali su ipak funkcionisali i zajedno demonstrirali srpsko jedinstvo i slogu, što je bilo najjače oružje Srba na severu. Zahvaljujući tome su izdržali gumene i bojeve metke, suzavac, biber sprej, pendreke, batine, ranjavanja, proterivanja, ubistva...
Međutim, od februara prošle godine, kada su naprednjaci po nalogu Beograda bojkotovali lokalne izbore u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, a DSS i ostali ih održali, jaz između Jakšića i Pantića, odnosno DSS-a i SNS-a, počeo je da se produbljuje. Njihovi odnosi su dodatno pogoršani nakon instaliranja integrisanih prelaza i nekih Pantićevih izjava, a kulminirali nedavnim odbijanjem odbornika SNS-a da u Beogradu sa ostalim srpskim odbornicima protestuju ispred Ustavnog suda Srbije.
Pantić i naprednjaci podržavaju sporazume Dačića i Tačija, dok Jakšić i DSS smatraju da se radi o uspostavljanju granice sa Srbijom i zaokruživanju celovitosti nezavisnog Kosova.
- Na severu Kosmeta sudaraju se, na žalost, razni lični i drugi interesi, ali to nije razlog sukoba. Podela je diktirana iz Beograda, vlasti žele da slome otpor Srba i nateraju nas da prihvatimo sve što Dačić potpiše. Neki na to pristaju, a neki ne, teško će biti protiv države, ali siguran sam da nezavisno Kosovo ovde neće proći, i da će Srbi naći načina da se organizuju i odbrane - kaže sagovornik "Vesti" koji ne želi da mu navodimo ime.
Kakav god bio rasplet u Kosovskoj Mitrovici, isto će se dogoditi i u Leposaviću gde su SNS i DSS takođe u koaliciji. Ako pobedi Pantićeva, odnosno naprednjačka struja, Beograd će raspustiti skupštine opština u Zubinom Potoku i Zvečanu (gde DSS ima apsolutnu vlast), sa obrazloženjem da izbori nisu bili legitimni. Ako nađača struja Marka Jakšića moglo bi doći do raspuštanja svih skupština opština sa objašnjenjem da Srbija, na zahtev Prištine, Berlina i Brisela, raspušta "paralelne srpske strukture na Kosovu i Metohiji".
Radenko Nedeljković (DS), načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga, i Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative verovatno će odlučiti koja će opcija imati većinu. Veliko je pitanje, međutim, da li će ih odbornici poslušati.
Lobiranje je u toku, u igri je sve što i u drugim gradovima Srbije, samo su ulozi različiti: u Srbiji se određuje vlast koja će upravljati gradovima i opštinama, a u Kosovskoj Mitrovici verovatno odlučuje sudbina Srba na severu Kosova i Metohije.
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni