KFOR NE SMANJUJE SNAGE ZBOG SEVERA
31/01/2013|Autor: |
|

BRISEL, 31.januar - Kfor neće smanjivati svoje snage zbog i dalje "rovite situacije, posebno na severu Kosova", izjavio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, koji je podneo godišnji izveštaj o delovanju i razvoju NATO u prošloj godini.

Rasmusen je, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za akreditovane novinare, time potvrdio ocene drugih zvaničnika NATO da je na Kosovu i dalje "krhka" bezbednosna situacija i naglasio da cilj jeste da se broj trupa smanji čim to dozvole bezbednosne prilike.

Čelnik NATO je podvukao da će Kfor u sastavu od oko pet hiljada vojnika i dalje ostvarivati mandat s ciljem da "zajamči bezbednost i slobodu kretanja za sve na Kosovu ".

Jedan visoki zvaničnik Atlantskog saveza je agenciji Beta rekao da na severu Kosova može i mora da se nadje "jedino neko političko rešenje".

U NATO se smatra da je dijalog Beograd-Priština pozitivan, dao je već i veruje se da će dati i konačne dobre rezultate, podvukao je ovaj funkcioner u sedištu Atlantskog saveza.

Rasmusen je u godišnjem izveštaju istakao da je okončanjem "nadgledane nezavisnosti Kosovo ostvarilo važnu prekretnicu".

Generalni sekretar NATO je ujedno upozorio da "korupcija, organizovani kriminal i pomanjkanje ekonomskog razvitka i dalje utiču na opštu bezbednosnu situaciju, posebno na severu Kosova".  On je dodao da je "Kfor Operacione rezervne snage zadržao na Kosovu tokom prošle godine da bi bio u stanju da brzo odgovori na moguće incidente i da zajamči slobodu kretanja".

"Medjutim, poboljšanje bezbednosne situacije na terenu je uticalo na vrhovnog zapovednika snaga (NATO) u Evropi da krajem 2012. povuče te
rezervne snage", naveo je Rasmusen. I, kako je stavio do znanja, "NATO će razmotriti dalje smanjivanje trupa samo ako to dozvoli situacija na terenu".

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni