KFOR I EULEX ZAUSTAVILI ESKALACIJU NASILJA TOKOM IZBORA
08/11/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 7. novembra  - Euleks i Kfor su danas zajednički saopštili da je njihovim akcijama, za vreme lokalnih izbora na Kosovu "efikasno zaustavljena eskalacija nasilja i dalje ometanje procesa glasanja" na severu Kosova. 
Kako se u zajedničkom saopštenju navodi, policija Kosova je reagovala prva, Euleks je bio drugi, a Kfor - treći organ koji je reagovao. 
"U skladu sa svojim nadležnostima, Euleks je odmah pružio dodatnu pomoć policiji nakon napada na biračko mesto u severnom delu Mitrovice, kako bi pružli bezbednost osoblju posmatračke misije OEBS-a i EU koje je tamo bilo raspoređeno", piše u saopštenju. 
Pripadnici Kfora raspoređeni na severu takođe su intervenisali, I doveli dodatno osoblje, uključujući Jedinicu za brzo reagovanje, kako bi obezbedili mostove na reci Ibar, i sprečili, kako se navodi, dalju eskalaciju situacije.  
"Istovremeno je još jedna Kforova jedinica helikopterom preletala preko ove oblasti, raspoređujući dva Kforova voda u Zvečan i dva Kforova voda u Zubin Potok. Poslat je i jedan Euleksoov helikopter, koji je uočio grupu počinilaca i rasterao ih", saopštile su međunarodne snage na Kosovu. 
Prema njihovim rečima, strateški cilj Euleksa i Kfora bio je "da spreči pokušaje počinilaca da napadnu ostala biračka mesta u opštini Severna Mitrovica i u ostalim mestima na severu Kosova".  
Ovo se pokazalo uspešnim naročito u Zvečanu, gde su pripadnici Kfora i Euleksa mogli da brzo reaguju i brzo uspostave red i mir", dodaje se u saopštenju. Akcijama koje su preduzeli Euleks i Kfor efikasno je zaustavljena eskalacija nasilja i dalje ometanje procesa glasanja", dodaje se u saopštenju. 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni