KANDIDATI ZA GRADONAČELNIKA GRAČANICE
29/10/2013|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 29. oktobra - Svi kandidati za gradonačelnika Gračanice iz srpske zajednice na kosovskim lokalnim izborima 3. novembra rekli su da će tu opštinu uključiti u zajednicu srpskih opština (ZSO), dok je  kandidat iz albanske zajednice naveo da će se, ako pobedi, pridržavati Briselskogsporazuma. 
Branimir Stojanović kandidat Građanske inicijative "Srpska" koju podržava Vlada Srbije kazao je za agenciju Beta da će, ako pobedi, odmah sa drugim gradonačelnicima pristupiti formiranju ZSO, kao i da će raditi na sprečavanju pretvaranja poljoprivrednog u građevinsko zemljište. 
Prema njegovim rečima, najteže mu je u predizbornoj kampanji to što pojedini Srbi ne žele da prepoznaju važnost predstojećih lokalnih izbora. 
Stojanović je ocenio da je nekima važniji lični interes od opstanka Srba na Kosovo. 
Srđan Popović, kandidat Samostalne liberalne stranke (SLS) koja učestvuje u radu Vlade Srbije rekao je da će ukoliko pobedi u Gračanici biti "lider u osnivanju Zajednice srpskih opština na Kosovu". 
Popović je za agenciju Beta ocenio da je za njega u izbornoj kampanji najteže bilo da izgradi "prihvatljivu priču za građane", jer su oni svih ovih godina bili u nedoumici da li da ostanu na Kosovu ili da odu. 
"Posle potpisivanja Briselskog sporazuma taj posao je znatno olakšan, jer su građani time dobili neku novu perspektivu, neko novo viđenje svoje budućnosti na Kosovu", kazao je kandidat SLS. 
Ukoliko bude izabran za gradonačelnika Gračanice Popović je kazao da bi prioritetno radio na otvaranju novih radnih mesta, otvaranju mini fabrika i ulaganju u poljoprivredu, jer je, kako je ocenio, ključ razvoja opštine  Gračanica u poljoprivredi. 
Bojan Stojanović, kanditat za gradonačelnika Gračanice u ime Građanske inicijative "Savez kosovskih Srba" (SKS) kazao je da se podrazumeva da je za pristupanje ZSO, jer je on jedan od prvih zagovornika "ujedinjenja svih Srba i stvaranja Zajednice srskih opština"..
Ocenio je da je za njega i kosovske Srbe najteže to što je tokom izborne kampanje iz Beograda vršena podela među Srbima. 
"Oni (Vlada Srbije) su izabrali neke Srbe da budu njihovi, a ostalo je pitanje šta je sa nama", kazao je kandidat SKS za agenciju Beta. 
Ukoliko ponovo reizabran za gradonačelnika, Stojanović je kazao da će akcenat staviti na privredni razvoj opštine i na poboljšanje uslova za rad zdravstvo i obrazovanje. 
Arton Smaili, jedini Albanac, kandidat za gradonačelnika Gracanice sa liste Demokratske partije Kosova (PDK) Hašima Tačija, rekao je da se opština Gračanica već nalazi u savezu kosovskih opština. 
Upitan da li će Gračanica biti zastupljena u ZSO, on je odgovorio da će njegov stav, ukoliko bude gradonacelnik, biti da se ispune zahtevi stanovnika opštine. 
"Kao kandidat za gradonačelnika Gračanice ispred liste PDK poštovaću sporazum koji je potpisan u Briselu", kazao je Smaili za Betu. 
On je dodao da mu je tokom kampanje najteže bilo da privuče građane srpske nacionalnosti da glasaju za njega i PDK. 
Smaili je ocenio da su i SLS, "Srpska" i SKS shvatili "novu realnost" i da će se zalagati za bolji život građana u toj kosovskoj opštini. 
 
Izvor: BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni