JOŠ PROJEKATA ZA POVRATAK
21/06/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 21.jun - Kosovsko ministarstvo za povaratak i zajednice potpisalo je juče sporazum sa organizacijom  IOM koja će zajedno sa UNHCR-om i kancelarijom EU raditi na budućim projektima povratka raseljenih lica. Sporazum o transferu finasijskih sredstava između kosovskog ministarstva za povratak i partnerske organizacije IOM potpisan je na konferenciji za novinare povodom obeležavanja svetskog dana izbeglica.
Predstavljajući rad Ministarstva za povratak i zajednice u proteklih sto dana, resorni ministar Dalibor Jevtić  je napomenuo da se sitacija na terenu popravlja i da povratak raseljenih mora biti održiv. 
 
-Održiv u onom smislu, da nam se ne ponavljaju projekti poput Babuša, Babljaka i Zočista, gde su kuće izgrađene, a one su danas uglavnom prazne ili prodate. Dakle mi nemamo dovoljno sredstava da bi smo ih tek tako trošili na neuspele procese povratka,  precizirao je Jeftić. U cilju održivog povratka Ministarstvo za povratak  i zajednice je pokrenulo inicijativu formiranja medjuministarske, regionalne radne grupe između Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, a briselski sporazum bi, kako je Jeftić ocenio,  trebalo  da otvori vrata uspešnijem povratku.
 
UNHCR traži da problemi koji otežavaju proces povratka budu otklonjeni. Prestavnik misije Unhcr-a na Kosovu  Džo Hagenaurer  je rekao da još uvek ima na hiljade ljudi koji iz Srbije, Makedonije i Crne Gore žele da se vrate na Kosovo.
 
-Postoje i prepreke koje otežavaju proces povratka, nema dovoljno kuća za povratnike, opštine često nemaju zemljište koje bi ustupili za izgradnju kuća povratnicima, u rešavanju tih problema moramo svi biti aktivni, podvukao je Hagenauer.    
 
Na kraju konferencije za novinare potpisan je sporazum između Ministarstva za povratak i zajednice i organizacije IOM o transferu novčanih sredstava za implemetnaciju projekta pod nazivom  RRK – 3 
 
-Naš cilj o izgradnji 200 kuća za povratničke porodice biće veliki izazov. Pokušaćemo da sve uradimo u dogovorenom roku. Sigurni smo da će bliska saradnja naše organizacije, UNHCR-a, kacelarije Evropske Unije i Ministarstva za povratak i zajednice uraditi mnogo na procesu povratka, rekao je direktor organizacije IOM Horhe Barka.
 
Projekat  RRK-3 podrazumeva povratak raseljenih lica u opštinama Prizren, Parteš, Štrpce i Novo Brdo. U kosovskom ministarstvu za povratak i zajednice kažu da naročito ohrabruje podatak da se veliki broj  porodica prijavljuje za povratak u urbane sredine,  naročito prednjači grad Prizren, gde se za povratak prijavilo 98 porodica.
 
 
Autor: Ivan Miljković

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni