JEDINSTVENA LISTA ALBANACA ZA SEVER KOSOVA
21/08/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 20. avgust - Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova (AZBK) predložila je danas da albanske političke partije izađu sa zajedničkom listom na lokalne izbore 3. novembra u opštinama na severu Kosova koje su uglavnom nastanjene srpskim stanovništvom. 
Član Predsedništva AZBK Ernest Ljuma je za Radio Kosova kazao da će se ideja o stvaranju zajedničke liste raspraviti u rukovodstvima političkih partija i pozvao sve albanske političke partije da budu jedinstvene. 
Vlada Srbije pozvala je kosovske Srbe da formiraju jedinstvenu listu za opštinske izbore. 
"Ovoga puta smatramo da albanske političke partije na ovim izborima treba da konkurišu i istovremeno da budu jedinstvene i izađu sa zajedničkom listom i zajedničkom ponudom za sever Kosova", rekao je Ljuma. 
Najveće političke stranke kosovskih Albanaca, Demokratska partja (DPK) i Demokratski savez Kosova (DSK), nisu isključile mogućnost da podrže incijativu AZBK. 
Generalni sekretar DPK Basri Musmurati bio je, ipak, skeptičan da se može postići jedinstveni stav među albanskim političkim subjektima. 
"Ako bude trebalo i ako ima saglasnosti, moguće je i da se to dogodi (jedinstvena lista). Međutim, ljudi uglavnom žele da stvaraju koalicije, ali da sami budu predsednici", kazao je Musmurati. 
Potpredsednik DSK Haki Rugova rekao je da ta stranka nema stav o tom predlogu, ali da će je podržati tamo gde su najmanje šanse da se pobedi. 
"Kada se finalizuju i sertifikuju liste za odbornike I gradonačelnike, mi ćemo o tome zauzeti stav", kazao je Rugova. 
Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da je najvažnije poštovati zakon i da izbori ne treba da budu etnički, jer je to u suprotnosti sa vrednostima Kosova i EU. 
 
Izvor: BETA
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni