ISTIČE ROK ZA PRIJAVU IZBORNIH LISTA
04/09/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 4. septembar - Rok za prijavljivanje izbornih lista za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji ističe u ponoć. Još nije detaljno poznato kako će izgledati glasački listići za izbore zakazane za 3. novembar,ali je Centralna izborna komisija u Prištini odlučila juče da na glasačkim listićima neće biti drzzavnih simbola Kosova. 

Beograd trazzi da listići budu statusno neutralni i više puta su drzzavni čelnici rekli da neće zvati Srbe na izbore ukoliko se  princip neutralnosti ne bude poštovao jer je nedopustivo da se Srbi, na bilo koji način primoraju da priznaju drzzavu koja za njih ne postoji. 
Izlazak kosovskih Srba na izbore preduslov je za formiranje Zajednice srpskih opština. Drzzavni vrh Srbije trazzio je da kosovski Srbi na izbore izađu sa jedinstvenom srpskom listom iza koje će stati Beograd, Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije. 
Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin ocenio je juče da je vlast u Prištini "najveća prepreka za izlazak Srba na izbore i dodao da su liste, potpisi i kandidati spremni, ali da još nije poznato da li je birački materijal statusno neutralan". 
Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić izjavio je juče da su u toku tehničke pripreme za registraciju građanske inicijative koja će predati izbornu listu predstavnika Srba za učešće na izborima. 
Rok za dostavljanje birackog materijala građanima koji imaju mesto boravka van Kosova, proudzzen je za 14 dana, a odluka je doneta većinom glasova članova CIK 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni