INCIDENTI NISU UTICALI NA IZBORNI PROCES
20/11/2013|Autor: Administrator|
|

NJUJORK, 19. novembra - Šef UNMIK-a Farid Zarif ocenio je na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu da "izolovani incidenti" na lokalnim izborima od 3. novembra "nisu uticali na ukupni izborni proces".  Kako je rekao Zarif, odziv na lokalnim izborima je u mnogim oblastima Kosova bio "bez presedana", a sprovođenje izbornog procesa ukazuje da kosovsko društvo postaje sve zrelije.  
Zarif je, međutim, ocenio da na severu Kosova "i dalje postoje značajne tenzije". 
Šef UNMIK-a je takođe rekao da je period posle izbora ključan za konsolidaciju odnosa Beograda i Prištine i bitan je za dugotrajnu stabilnosti i pomirenje. 
Zarif je rekao da su se obe strane posvetile ključnim koracima ka evropskoj budućnosti i da sprovode značajne reforme. 
Ambasadorka SAD u Savetu bezbednosti Samanta Pauer je rekla da njena zemlja pozdravlja uspešno održavanje lokalnih izbora na Kosovu.  Prema njenim rečima, izbori su protekli u redu, ako se izuzmu "sporadični incidenti". 
"Osuđujemo ih. Ne smemo dozvoliti da pojedinci ometu progres", rekla je Pauer. 
Ona je pozdravila evrointegracije Beograda i Prištine i ocenila da su njihovi odnosi "ključni za pomirenje u regionu", ali je ukazala da je potrebno implementirati "sve aspekte Briselskog sporazuma". 
Kao i kosovski premijer Hašim Tači prilikom svog obraćanja Savetu bezbednosti, Samanta Pauer je ukazala da sada većina zemalja sveta priznaje Kosovo. 
Ambasador Rusije Vitalij Čurkin je međutim ocenio da je rezolucija 1244 Saveta bezbednosti i dalje ključni dokument u vezi sa Kosovom, I rekao da je izborni proces na Kosovu pokazao "koliko je tamošnja situacija krhka i eksplozivna".  
Čurkin je ocenio da se oni koji stoje iza izbornih incidenata "moraju biti privedeni pravdi". 
Takođe je ukazao da se izbeglice sa Kosova suočavaju sa nepravdama, i da kosovski Albanci "blokiraju  stvarivanje njihovih imovinskih prava". 
Prema Čurkinovim rečima, nema napretka u istrazi povodom uzimanja ljudskih organa koju je pokrenuo član parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti. 
Čurkin je u svetlu tih činjenica rekao da "čudno deluju pozivi" da se misija UNMIK-a povuče sa Kosova.  
Premijer Kosova Hašim Tači pozvao je večeras Savet bezbednosti da razmotri predlog za okončanje misije UNMIK-a i njenu transformaciju u političku kancelariju UN na Kosovu. 
 
Izvor; BETA

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni