Haradinaj: Hag potvrdio pravičan put OVK
01/12/2012|Autor: |
|

 

PRIŠTINA, 29.novembar  - Bivši komandant paravojne Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuš Haradinaj, koga je Haški sud danas oslobodio optužbi za zločine protiv civila 1998. godine, izjavio je po dolasku na prištinski aerodrom da je i međunarodna pravda potvrdila pravičan i čist put OVK.
“ Danas sam radostan da je i međunarodna pravda potvrdila da je naš put za slobodu bio čist i pravičan. To nam daje veru da je i put pred nama dobar i da ćemo moći zajedno da prevaziđemo izazove koji nas očekuju. Ja vas uveravam da ću raditi sa svima vama kako bismo da razvijamo zemlju, da idemo u susret izazovima i da postižemo nove uspehe”, rekao je Haradinaj.
Kosovski premijer Hašim Tači, koji se zajedno sa Haradinajem obratio javnosti, rekao je da je "današnja presuda Haškog tribunala još jedna pobeda za građane Kosova, za državu Kosovo". On je dodao da je to "posebno radosna vest za porodicu Haradinaj koja se povezuje sa čistom i pravičnom borbom koju smo vodili kao OVK.
“ Ovo je dobra vest za sve Albance i slobodno mogu da kažem da je nevinost Haradinaja i svih njegovih saboraca dodatak veličanstvenom slavlju koje smo imali povodom 28. novembra, 100. godišnjice nezavisnosti Albanije i praznika " nacionalne zastave|, rekao je Tači.
Haradinaj je na prištinski aerodrom sleteo u 17.15 sati gde je dočekan uz vatromet, počasnu gardu i crveni tepih. Uz članova poredice, pored Tačija, dočekali su ga kosovski ministar bezbednosnih snaga Agim Čeku, većina članova vlade, funkcioneri njegove Alijanse za budućnost Kosova.
Sletanje aviona na pistu aerodroma u Prištini dočekano je aplauzom, dok je dolazak Tačija ispraćen zvižducima.
Ispred aerodroma okupilo se više hiljada pristalica koji su nosili albanske i zastave Kosova, kao i plakate sa njegovim likom. Među okupljenima, od kojih je veliki broj došao organizovano autobusima, nalazili su se i njegovi bivši saborci iz takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, u uniformama te paravojne formacije.
Za prisutne organizovan je i direktan prenos njegovog dolaska preko video bima, a svi oni koji nisu mogli da prisustvuju, na Kosovskoj televiziji mogli su direktno da prate Haradinajev povratak iz Haga.
On će se kasnije večeras, na Trgu Majke Tereze u centru Prištine, obratiti građanima sa bine, na kojoj je inače, jutros bio organizovan direktan prenos izricanja presude u Haškom tribunalu.

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni